Gå til sidens hovedinnhold

Slik er planen videre for koronavaksineringen

Sju kommuner får levert koronavaksiner før de andre og setter mandag i gang vaksineringen på sine sykehjem. Resten av landets kommuner starter etter nyttår.

(Sande Avis)

Søndag ble beboer Svein Andersen (67) på Ellingsrudhjemmet i Oslo historisk da han fikk den første koronavaksinen i Norge. Nå står beboere på sykehjem i sju kommuner på Østlandet for tur i første omgang.

Oslo kommune skal i løpet av romjulen vaksinere 429 beboere på fem forskjellige sykehjem. I uke 1 står 16 andre sykehjem for tur, mens 13 sykehjem starter i uke 2.

Ringsaker kommune får levert 280 vaksinedoser mandag. Sarpsborg kommune får levert 370 vaksinedoser samme dag, til pasienter på alle kommunens seks sykehjem. Stange kommune får levert 85 vaksinedoser mandag.

Hvaler kommune har bestilt 24 vaksinedoser. Fredrikstad kommune har i første omgang bestilt 545 doser som vil ankomme mandag. Hamar kommune har bestilt 251 vaksiner og vil fortløpende vaksinere sykehjemsbeboere ved alle fire sykehjemmene i kommunen..

Fakta om Pfizers koronavaksine

  • Koronavaksinen som er utviklet av Pfizer og Biontech, gir beskyttelse mot covid-19 i 94 prosent av tilfellene.
  • Vaksinen, som heter BNT162b2, tas i to doser med tre ukers mellomrom. Den gir full effekt én uke etter at andre dose er tatt.
  • EU betaler 15,50 euro (omtrent 163 kroner) per dose, ifølge et lekket dokument.
  • Er en såkalt mRNA-vaksine.
  • Må lagres ved minus 70 grader. Er kun holdbar i fem døgn i kjøleskap.
  • Ble først testet på 43.000 personer i en såkalt fase 3-studie.
  • Ingen alvorlige bivirkninger er foreløpig registrert. Det er imidlertid meldt om noen få allergiske reaksjoner i USA, men det er ikke uvanlig at vaksiner gir visse bivirkninger.
  • Godkjent og tatt i bruk i USA, Canada og Storbritannia, hvor hundretusenvis allerede har fått vaksinen.
  • Pfizer-vaksinen fikk grønt lys fra EUs legemiddeltilsyn EMA mandag 21. desember.
  • Norge er sikret tilgang gjennom det europeiske samarbeidet. Lørdag 26. desember ankom den første leveransen, og søndag 27. desember ble den første dosen satt.

Kilder: Legemiddelverket, NTB, BBC, AFP, AP, Reuters

Prioriterte kommuner

De første 10.000 dosene fra vaksineprodusenten BioNTech og Pfizer kom til Norge 1. juledag. De ble fraktet til Oslo, som altså startet vaksineringen søndag.

– De seks andre kommunene ble valgt fordi de er i nærheten av hovedstaden og fordi de i likhet med Oslo har hatt et stort smittetrykk, sier smitteverndirektør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet.

I romjula mottar Norge ytterligere 35.000 doser fra BioNTech og Pfizer, og deretter vil det ukentlig komme rundt 40.000 doser fra denne vaksineprodusenten.

– Også disse vaksinedosene vil bli distribuert jevnt etter folketall. De vil bli sendt til de regionale lagringsstedene rundt om i landet, og vaksinene vil blir distribuert derfra videre til kommunene, opplyser FHI.

Det betyr at kommuner i resten av landet kan starte vaksineringen på nyåret. Det ble nylig kjent at Holmestrand kommune får 85 doser i løpet av romjula. Korona-vaksineringen skal finne sted ved Gjøklep-hallene i Holmestrand.

To doser

Sykehjemsbeboere i hele landet står foreløpig først i køen, etterfulgt av personer over 75 år.

Tredje kategori i vaksinekøen er personer mellom 65 og 74 år, samt personer mellom 18 og 64 år med enkelte alvorlige underliggende sykdommer.

Vaksinen må tas i to doser med 21 dagers mellomrom for å gi full effekt. Undersøkelser fra legemiddelselskapet Pfizer, som står bak vaksinen, viser at effekten etter den første dosen er rundt 52 prosent. Når man har tatt den andre dosen, øker dette til 95 prosent.

Godkjent av EU

Amerikanske Pfizer og tyske Biontech har utviklet vaksinen, som er en såkalt mRNA-vaksine. Den må lagres ved minus 70 grader og er kun holdbar i fem døgn.

Vaksinen ble godkjent av EUs legemiddeltilsyn EMA 21. desember, og en rekke land i Europa har tatt vaksinen i bruk i romjula. I USA og Storbritannia ble den tatt i bruk allerede i begynnelsen av desember.

6. januar ventes det at EMA også godkjenner Modernas vaksine, og at distribusjonen av denne kan starte kort tid etter. Norge har sikret seg 1,9 millioner doser av denne vaksinen.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.