Snart kan alle førsteklassinger i Vestfold få gratis skolesekk: – Kan være med på å motvirke et klasseskille

KLAR FOR SKOLESTART: Ida Myrvang og Kristine Rydningen fra Kirkens Bymisjon samlet inn brukte skolesekker for å gi videre til barn og ungdom som trenger en ny sekk til skolestart.

KLAR FOR SKOLESTART: Ida Myrvang og Kristine Rydningen fra Kirkens Bymisjon samlet inn brukte skolesekker for å gi videre til barn og ungdom som trenger en ny sekk til skolestart. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Siden 1997 har førsteklassinger i Telemark fått gratis skolesekk til skolestart av fylkes trafikkutvalg (FTU). Med sammenslåingen av Vestfold og Telemark har det nå blitt stilt spørsmål om alle førsteklassinger i Vestfold også skal få gratis sekk.

DEL

(TØNSBERGS BLAD): I en innstilling fra fylkesrådmann Øyvind Sørensen, kommer det fram at Sørensen er positiv til en slik ordning. Det har blitt sett på fordeler og ulemper ved en slik ordningen, og disse er lagt ved i innstillingen.

LES OGSÅ: Program manipulerte skolevalg med vilje - det fikk Kathrine Kleveland til å reagere

Gratis skolesekk fra 2020?

Noen av fordelene som trekkes fram er at sekkene er en påminnelse til trafikanter om at det er små skolebarn langs veiene som ikke har mye trafikkerfaring.

Sekkene kan være med på å motvirke «klasseskille» fordi alle starter på skolen med like sekker, førsteklassingene gjenkjenner hverandre og kan dermed bli fortere kjent. I tillegg kan det være enklere for dem som kjører skolebuss å se hvem som er førsteklassinger og som de da må reservere plass til, står det i innstillingen fra fylkesrådmannen.

Blant ulempene som legges fram er prisen på slike sekker. Det argumenteres med at det er mange andre trafikktiltak som kan gjøres for en slik sum. For eksempel prosjektene «Hjertesone» og «Fri sikt». Andre ulemper som trekkes fram er at en lik sekk ikke passer alle barn og at cirka 50 % av førsteklassingene bytter sekk når de begynner i annenklasse.

Fylkestinget skal bestemme

I Telemark har NAF vært med på å sponse disse sekkene. I dokumentet fra fylkesrådmannen kommer det fram at kostnadene, uten ekstern støtte, vil komme på 642.000 kroner inklusiv moms for Vestfold og Telemark i 2020.

Innstillingen ble behandlet i Hovedutvalg for samferdsel og areal 17. september. Her var det flertall for fylkesrådmannens innstilling. Dermed skal det nyvalgte fylkestinget bestemme om, og eventuelt når, dagens Vestfold skal inn i den samme ordningen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.