Er det slik at stortingsrepresentanter og ministere ikke vet at de skal betale skatt på egen inntekt?

Nå kommer de løpende på rekke og rad og ber om at Stortinget skal klargjøre reglene. Den siste i rekken av skattesnytere kan være klima- og miljøminister og nestleder i Venstre, Sveinung Rotevatn, som ifølge Aftenposten har betalt 200.000 kroner for lite skatt på pendlerboligen i Oslo i perioden 2013 til 2017. 50.000 kroner skattefritt ekstra i året, kan jo komme godt med.

LES 5. oktober: – Blir en merkedag for alle som har ventet på ny sentrumsvei i Holmestrand

At KrFs finanstopp Tore Storhaug er i samme situasjon, og altså har betalt rundt 200.000 for lite i skatt på sin pendlerbolig, er også helt utrolig. Hvis ikke en som har finans som sitt fag vet at han skal betale skatt på inntekt, ja, da blir det vanskelig for alle oss andre. Aps Tellef Inge Mørland «glemte» å opplyse om at han eide leilighet i Oslo, da han rapporterte til Stortinget at hans bopel var i Arendal.

Han ville ha litt større plass enn de kvadratmeterne han hadde i egen leilighet. At det er gratis hjelper også på.

Vanlige folk vil si eksemplene, som trolig kun er toppen av isfjellet, er moralsk forkastelig og helt på kollisjonskurs av det som nettopp er vanlige folks oppfatning av rettferdighetssans og hva vi har lært av rett og galt. Vi som trodde at skatteparadisene lå i land på langt mer eksotiske breddegrader, men neida!

Tross alt var det en viss innrømmelse fra tidligere KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad, som kan ha betalt minst 680.000 kroner for lite skatt på pendlerboligen, samt 140.000 kroner i trygdeavgift og mulig tilleggsskatt de siste ti årene, i det han kalte dårlige vurderinger. Eller skattesnyteri, som vi vanlige folk kaller det.

Ropstad hadde i hvert fall vett på å beklage til det norske folk, som betaler sin skatt for at han og kollegaene på Stortinget kan nyte av alle de godene de selv har bevilget seg gjennom årene.

Sannsynligvis beklager skattesnyterne mest av alt at Aftenposten har avslørt en meget lukrativ ordning. Det må være fantastisk å bo gratis på beste vestkant, samtidig som du tjener penger på kjøring til et sted du ikke bor og boligen du leier ut i samme by. Slik kunne de aller fleste av vanlige folk tenke seg å ha det.

«Nå er det vanlige folk sin tur»

Og nå er det jo de vanlige folka sin tur, eller nei, skatten vil nok øke for de aller fleste av de vanlige. Andre vanlige folk har måtte gå i fengsel for noen tusenlapper for mye fra Nav, selv om det viste seg ikke å være riktig snyteri.

LES Bjørn Rosenvinge i Børretzen Pub ser seg om etter andre muligheter: – Det går ikke min vei nå

Det skal bli interessant å se hvor lang fengselsstraff som er aktuelt for skattesnyterne på Stortinget, eller holder det som vanlig å legge seg flatest mulig, og kalle det en dårlig vurdering?

Vanlige folk «betaler sin skatt med glede», enkelte stortingsrepresentanter betaler kun hvis de må, og først når de er tatt med buksene nede.