(Vestviken 24)

Fjorårets skatteoppgjør er klart. Natt til fredag blir det også mulig å søke i Skattelistene for 2015.

Oppgjøret viser at det som til sammen er 190.200 skattytere i Vestfold totalt har betalt 20,4 milliarder kroner i skatt i 2015.

Endelige tall

Oppgjøret som offentliggjøres nå utgjør de endelige tallene for 2015.

– Nå er endelig skatteoppgjør klart for alle, både for lønnstakere, pensjonister og personlig næringsdrivende, sier avdelingsdirektør i Skatteetaten, Elisabeth Fischer.

Kommunikasjonsrådgiver i Skatteetaten, Anders Hedeman, forteller at de som får oppgjøret senest som regel ikke er privatpersoner.

– De aller fleste får oppgjøret sitt i juni, og noen får det i august eller senere. Men nå har alle fått oppgjørene sine. Dette er de endelige tallene, sier han.

– De som får oppgjøret sist er for eksempel de som skal ha fradrag på skatten. Som regel gjelder det skattytere som enkeltmannsforetak og lignende, forklarer han.

Inntektene øker

Hedeman forteller at oppgjøret på landsbasis viser at norske inntekter øker.

– Folk får generelt mer i inntekt, sier han.

– Det vil man kunne sjekke på fredag, da Skattelistene offentliggjøres. Mens oppgjøret nå handler mest om skatt, handler Skattelistene mest om formue og inntekt, sier han.

Over 140.000 får tilbake på skatten

Årets oppgjør viser at 142.900 skattytere i Vestfold i gjennomsnitt har fått opptil 12.300 kroner hver tilbake på skatten.

Dette er langt flere enn dem som fremdeles har utestående skattepenger å betale.

36.100 skattytere må i gjennomsnitt betale 27.800 kroner i restskatt.

Blant de nesten 200.000 skattebetalerne i Vestfold, som til sammen har betalt 20,4 milliarder kroner, utgjør skatt fra selskaper i Vestfold 1,5 milliarder kroner.

Antallet skattebetalende selskaper i Vestfold er 13.400.

LES OGSÅ: Mann stoppet av politiet etter kollisjon på E18. Anmeldt for uaktsom kjøring

Skatteetaten: – Sjekk skattekortet

I anledning skatteoppgjøret, oppfordrer Skatteetaten alle til å sjekke skattekortet sitt.

– Hvis du har fått restskatt i årets oppgjør, er det sannsynlig at du får det neste år også. For å unngå restskatt, bør du gå inn på skatteetaten.no og endre skattekortet eller be arbeidsgiveren din om å foreta et høyere skattetrekk, skriver de.

Fischer legger til at skattenivået kan påvirkes av endringer i livssituasjonen.

– Endringer i livssituasjonen kan påvirke skatten din, både endringer i privatøkonomien, sivilstand, barn, jobb eller kjøp og salg av bolig. Da kan det være god grunn til å sjekke om man betaler riktig skatt. Skatteetaten har lansert en ny digital løsning som gjør det enklere og mer brukervennlig å endre skattekortet, sier hun.

LES OGSÅ: Politiet bevæpnet seg på jakt etter klovn med kniv