(Tønsbergs Blad)

Er du blant dem som har fått beskjed om at du får igjen på skatten for 2016, får du i tidligst igjen skattepengene den 22. juni.

Beregningen fra Skatteetaten viser at 134.159 vestfoldinger totalt får igjen i overkant av 1,43 milliarder kroner.

8.664 skattebetalere i fylket må på sin side ut med til sammen litt over 215 millioner kroner i restskatt for 2016.  

Åtte av ti får tilbake

På landsbasis har åtte av ti skattebetalende nordmenn skatt til gode i år, og kan glede seg til å få penger tilbake. Totalt skal det betales ut 31,4 milliarder skattekroner som folk har til gode, mens det blir krevd inn 19,3 milliarder i restskatt.  

LES OGSÅ: Stor pågang på Altinn etter at skattemeldingen ble lagt ut

Er du blant dem som må betale restskatt, kan du i alle fall unngå renter. Da må du ifølge Skatteetaten betale innen 31. mai ved å bruke kontonummer og KID-nummer som du finner i skattemeldingen din.

Fristen for innbetaling av restskatt påvirkes ikke av utsatt skattemeldingssfrist, hvis du har søkt om det. Betaling etter fristen blir ikke tatt hensyn til ved endelig skatteavregning.

Renten er 0,38 prosent per år, beregnet fra 1. juli i inntektsåret fram til forfall for første termin for restskatt i det påfølgende skatteåret.

Dersom du har betalt inn for mye restskatt, vil du godtgjøres renter ved tilbakebetaling.

Flere oppgjør

Første mulige dato for utbetaling dersom du har penger til gode er 22. juni. Neste oppgjør er 2. august.

Deretter blir det løpende oppgjør fram til 25. oktober.

LES OGSÅ: – Skatt kan sammenliknes med vold

Årsaker til at du ennå ikke har fått oppgjøret, kan være at du er næringsdrivende, eller ektefelle av næringsdrivende. Det gjelder også næringsdrivende som er registrerte e-brukere. Denne gruppen får oppgjøret sitt tidligst 2. august og senest 25. oktober.

Tar stikkprøver

Dersom du er lønnstaker eller pensjonist og leverte skattemeldingen på papir, får du også skatteoppgjøret tidligst 2. august.

Det kan også skje at din selvangivelse er tatt ut i kontroll. Skatteetaten tar stikkprøver, og disse er altså tilfeldig valgte skattemeldinger.

Skatteetaten opplyser at helt generelt er det slik at jo mer komplisert skattemelding du har og jo flere vedlegg, jo lengre tid kan det ta å behandle den.