Gå til sidens hovedinnhold

Kripos har klare råd til bruken av kartet i Snapchat

Artikkelen er over 4 år gammel

Har du oppdatert Snapchat i det siste? Da kan alle vennene dine se nøyaktig hvor du befinner deg. Ikke nødvendig, mener Signe Brekke og Hanna Irene Heggenes.

(Gjengangeren)

Snapchats nye oppdatering har fått mange til å heve øyenbrynene. Funksjonen «Snap Map», lar deg navigere gjennom bilder og arrangementer på et kart. Du kan se hvor alle vennene dine befinner seg, ned til gateadresse. Om du ikke ønsker at Snapchat skal hente posisjonen din, må du selv aktivt gå inn og skru av funksjonen.

– Jeg har skrudd det av. Vennene mine på Snapchat trenger ikke å vite hvor jeg er til enhver tid, forteller Hanna Irene Heggenes (18). Hun får støtte av venninnen:

– I grunn er det en ganske creepy funksjon, fordi folk kan sitte og følge med på alt du gjør. Jeg har ikke behov for å vite hvor alle andre er, sier Signe Brekke (18).

LES OGSÅ: Mindreårige jenter måtte vise rumpa for å rulle med russen: – Mitt syn på gutter er ødelagt

Virtuell avatar

Posisjonen din blir ikke delt med andre før du selv gir tillatelse til det.

– Du må si ja til det, gi et samtykke. Du trenger ikke å fortelle alle hvor du er, du kan velge å la være, sier Bjørn Erik Thon, direktør i Datatilsynet, til VGTV.

For å bruke funksjonen klyper du to fingre sammen. Da dukker kartet opp med vennene dine fordelt utover basert på posisjon.

I Snapchat har du muligheten til å lage en virtuell utgave av deg selv. Denne vises der du befinner deg på kartet. Posisjonen din oppdateres automatisk hver gang du åpner appen. I teorien er det ikke mulig å overvåke noens bevegelser direkte, men dersom du bruker appen mye, vil plasseringen din bli oppdatert svært hyppig.

Kripos har kommet med et klart råd til brukere av Snapchats nye funksjon.

– Vi råder alle til å gå inn på Snapchaten sin, gjerne sammen med barna og se hvem dere deler din posisjon med, skriver Kripos på sin Facebook-side.

LES OGSÅ: Dette er skadelig for unges helse 

– Interessen vil forsvinne

Signe Brekke og Hanna Irene Heggenes tror ikke Snap Map er noe folk kommer til å bruke aktivt framover.

– Folk bruker det nå, fordi det er nytt og kult. Men det virker litt som om dette er en funksjon laget bare for å gi appen mer innhold. Interessen kommer kanskje til å forsvinne litt etter hvert, tror de.

En talsperson for Snapchat sier i en e-post til Dagbladet at sikkerhet er en hovedprioritet.

– Posisjonsdeling er avskrudd som standard for alle brukere og er helt frivillig. Snapchattere bestemmer selv hvem de vil dele posisjonen sin med. Det er heller ikke mulig å dele posisjonen med noen som ikke allerede er vennen din på Snapchat. Majoriteten av samhandlingene på Snapchat foregår mellom nære venner, skriver talspersonen.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.