La egg på plenen

Artikkelen er over 17 år gammel

Anders og Simen på Tolfsrud fant et skjæreegg på plenen i hagen. Ei skjære la seg og ruget på egget direkte på bakken.– Høyst uvanlig sier ornitolog.

DEL
HOLMESTRAND: Et gammelt værtegn sier at hvis skjæra bygger lavt i et tre, blir sommeren tørr og varm. Ligger reiret høyt, blir den våt. Dermed kan det gå mot en steikende sommer skal vi tro dette værtegnet. På Tolfsrud har nemlig ei skjære droppet hele reiret og lagt egg rett på bakken.

Spesiell oppdagelse
Tvillingene Anders og Simen Burud Garseg på Tolfsrudkollen gjorde, sammen med en kamerat, en noe spesiell oppdagelse torsdag ettermiddag. Et enslig skjæreegg lå midt på plenen foran huset. Guttene var nysgjerrige på hvordan dette egget hadde havnet der. Ved nærmere ettersyn oppdaget de at graset, i en diameter på 10-15 centimeter, lå flatt på bakken. De tre guttene lot egget ligge i fred, men hadde en bekymring.
– Bare ikke skjæra støter fra seg egget når vi har vært i nærheten, sa de.
Etter at alle hadde gått inn, kom skjæremor raskt svevende og la seg tilrette på egget.
Små bevegelser i nærheten gjorde at skjæra fløy sin vei igjen.
Med mange barn og støyende lek i området går rugingen en uviss skjebne i møte.

Høyst uvanlig
Anders Tørresen Hangård i Nøtterøy lokallag av Norges ornitologforening forteller at dette er høyst uvanlig.
– Det høres merkelig ut og det har jeg aldri hørt om. Skjæra legger alltid reiret i trær den pleier å legge to-tre egg. Det er flere arter har reir i trær, men også på bakken. Det er gjerne på tundra og steder hvor det mangler skog. Skjæra er aggressiv mot inntrengere, men har liten sjans mot katter. Egget har ingen gode odds for å overleve, sier Tørresen Hangård.

FAKTA:
Skjæra kan begynne å bygge reiret allerede om vinteren. Hvis været blir for hardt, slutter den med byggingen. Reiret plasseres gjerne høyt i et tre, men det har forekommet at skjæra har bygd i telefonstolper og husmøne. Skjærereiret er stort, og skjæra samler kvister og tetter med jord eller leire. Innvendig blir det kledd med røtter, gress eller hår. Deretter blir reiret dekket med kvister som beskytter mot kråkeangrep. Eggene blir lagt i april - mai, og etter 17 - 18 døgn klekkes ungene. Kullet består ofte av seks - syv egg. Når ungene klekkes, er de blinde og helt hjelpeløse. Skjæremor blir derfor sammen med ungene i reiret en uke til. Hannen kommer med mat. Etter hvert finner begge foreldrene mat til ungene. 

Artikkeltags