Gå til sidens hovedinnhold

Ser lysglimt i tunnelen

Artikkelen er over 1 år gammel

Noen kan juble for fortsatt jobb, mens andre kan se sitt livsverk forsvinne i dragsuget etter koronaen.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

At det nå er 28.616 arbeidsledige i Vestfold og Telemark er isolert sett et fryktelig tall. Men det er forsiktige lysglimt å spore i en lang og fortsatt mørk tunnel. Tallet 28.616 er 3.634 færre arbeidssøkere enn da ledigheten var på sin absolutte topp 7. april. I dagens situasjon gir det ingen umiddelbar grunn til å sprette champagnekorken – i det store bildet, men vi kan løsne litt på emballasjen. Og for hver og en av de 3.634 som det gjelder er det selvfølgelig grunn til å juble. Det går den rette veien i det som er kalt en forsiktig normalisering av samfunnet.

LES Kjøreskolene kan gire opp aktiviteten igjen

Blant oss er det nå færre helt arbeidsledige, men flere delvis ledige.

15.929 personer, eller 7,7 prosent av arbeidsstyrken er helt arbeidsledige i fylket.

Dette er 2.068 færre enn for bare en uke siden. Mens 11.878 personer, eller 5,7 prosent, er delvis arbeidsledige. Dette er 653 flere enn for en uke siden, og det er også verdt å nevne at det i tillegg er 809 på ulike arbeidstiltak. For ungdom er det den samme trenden. Det er 550 færre ledige den siste uken, mens delvis ledige ungdommer gikk opp 251 personer.

Det var ventet at ledighetstallene ville få en positiv utvikling i tråd med at samfunnet åpner opp igjen. Nå blir det utfordrende og krevende å redde utsatte bransjer og arbeidsplasser fra nedleggelse eller andre varige skader av koronaen.

Det lenge til alt er normalt igjen, om det i det hele tatt kan bli normalt etter pandemien.

LES Nå skal alle på skolen igjen – og elevene oppfordres til å sykle eller gå

Kommentarer til denne saken