50 fikk høre om en av Botnes «glemte» krigshelter

FOREDRAG: Trygve Eriksen (til v.) og Nils Martin Kalager fikk god respons fra de cirka 50 frammøtte her i Botne Aktivitetssenter tirsdag. Foto: Lars Ivar Hordnes

FOREDRAG: Trygve Eriksen (til v.) og Nils Martin Kalager fikk god respons fra de cirka 50 frammøtte her i Botne Aktivitetssenter tirsdag. Foto: Lars Ivar Hordnes

Med sine siste krefter sørget Haakon Fudske for å berge så mange som mulig etter at lastebåten «Esso Bolivar» ble angrepet av en tysk ubåt i 1942.

DEL

GULLHAUG: – Dette er historien om en krigshelt som hører bygda til, innledet Oddrun Smith Johansen under et foredrag i Botne Aktivitetssenter tirsdag.

Skihopper

Foredragsholderne Trygve Eriksen og Nils Martin Kalager fortalte cirka 50 frammøtte om Haakon Fudske (1911- 1942), en av mange som mistet livet under kamphandlinger på sjøen under 2. verdenskrig.

LES OGSÅ: Uenigheten om krigsmonumentet løste seg.

Fudske var født i Sande, men bodde i daværende Botne i store deler av sin ungdom. Unggutten markerte seg som skihopper i den daværende Hynnåsbakken, nord for våre dagers Breimyr.

Dramatisk

– Fudske emigrerte til USA i 1932. Han var en del av det skandinaviske miljøet i New York i årene deretter, fortalte Eriksen. Emigrasjonen har trolig medført at hans historie er mindre kjent enn tilfellet er for andre norske krigsseilere.

Sammen med Kalager maktet han å skape spenning i sin tomannsforestilling da de kom inn på hendelsene under krigen.

– Lasteskipet «Esso Bolivar» forlot New York i mars 1942, med kurs for Aruba. Fudske var da førstestyrmann om bord. 8. mars ble de beskutt av en tysk ubåt ikke langt fra Cuba, fortalte Kalager.

Skadene på lasteskipet ble etter hvert så store at evakuering ble igangsatt.

– Kapteinen ble drept under beskytningen. Dermed fikk nestkommanderende Fudske ledelsesansvaret om bord, sa Eriksen.

Fudske ble skadet under beskytningen, men greide likevel å fortsette sin innsats for å få mannskapet i livbåtene.

LES OGSÅ: Likte seg bedre i Holmestrand enn i Horten.

Men så ble Fudske nok en gang truffet av en granatsplint.

– Denne gangen var det alvorlig, og det visste han selv. Det siste han sa var: «Nå må dere få livbåten vekk fra skutesida, gutter. Ikke tenk på meg», fortalte Kalager.

Mange ble reddet

Etter hvert fikk «Esso Bolivar» unnsetning av en amerikansk minesveiper.

Mange fra mannskapet ble dermed reddet, men for Fudske var livet slutt. Han fikk etter hvert et annet lasteskip i rederiet oppkalt etter seg. Navnet på skipet ble «Hawkins Fudske».

Haakon hadde nemlig byttet fornavn til Hawkins etter å ha emigrert.

Artikkeltags