Noen ettertenksomme dager har gått siden to 16 år gamle jenter døde brått natten til forrige søndag.

Det var tvillingene Mille Andrea og Mina Alexandra Hjalmarsen som så altfor tidlig gikk bort. Uten at vi kjenner detaljene ennå, så tyder mye på at det var av en overdose av et hittil ukjent narkotisk stoff.

Tragedien i Spydeberg kunne dessuten blitt enda større, ettersom ei tredje tenåringsjente overlevde etter tidsnok å ha kommet til behandling på sykehus. To unge menn er siktet i saken. Tragisk er det også for disse. Dommene kan gi svært alvorlige konsekvenser for begge. Livet er skjørt. Det kan være ødelagt også for dem som overlever.

LES Fra Jarlsberg: – 150.000 kroner skal gå til barn og unge

Når det første sjokket har lagt seg etter en slik meningsløs tragedie, kommer raskt tanker om at dette både kunne vært unngått, men også diskusjonen om hvordan jentene kunne unngått å havne i denne situasjonen og hvilke tiltak som må settes inn for framtida. Tanken om at dette kunne skjedd hvor som helst i landet, slipper heller ikke.

Tragedien kunne like gjerne skjedd i Hof, Sande eller Holmestrand.

At det denne gangen var unge jenter i ei bygd på andre siden av Oslofjorden er så tilfeldig, men så nært, at flere bør begynne å tenke og kanskje la seg skremme. Vi bør i hver fall snakke om det. Neste gang kan det være på Gullhaug, i Vassås eller Eidsfoss riksmediene og lokalavisene rapporterer om en tragedie fra.

«Hendelsen viser hvor farlig det kan være»

Hendelsen i Spydeberg viser i all sin brutalitet hvor farlig det kan være å innta noe du trolig ikke kjenner verken styrken på eller virkningen av. Og det bør være et like skremmende eksempel på hvordan livet på minutter kan bli ødelagt av dårlige vurderinger når man tar sjansen på å gi bort eller selge et ukjent stoff til andre.

Detaljene om hva det var, hvorfor jentene døde og hvordan det kunne skje, vil vi få vite senere.

LES Pengegave rettet mot unge i Hof: – Nå blir det Pumptrack i bygda

Det vi vet er at mens vi leser om jentenes skjebne i nyhetene, så florerer det ulike varianter av narkotiske stoffer i Holmestrand, akkurat som det gjør alle andre steder. Det er også klare indikasjoner på at brukerne stadig blir yngre. Blant annet viser undersøkelser at flere åttendeklassinger enn før har forsøkt ulike stoffer.

– Det er lettere å få tak i ett gram kokain enn en sixpack med øl, uttalte en videregående elev, og i ungdomsmiljøene, der flere er under 18 år, har han sannsynligvis rett i det.

Ved Sandefjord videregående skole har elever selv tatt initiativ mot flyten av kokain. Det er bra! Det er ingen grunn til å stikke hodet i sanden.

Problemet finnes også her!