25 busspassasjerer fikk 1500 kroner hver i bot

SJEKKET BELTENE: Forrige uke sjekket Vegvesenet bussbeltebruken landet rundt. Flere måtte betale gebyr på 1500 kroner.  Her fra en tidligere kontroll.

SJEKKET BELTENE: Forrige uke sjekket Vegvesenet bussbeltebruken landet rundt. Flere måtte betale gebyr på 1500 kroner. Her fra en tidligere kontroll. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Forrige uke ble 25 busspassasjerer i Vestfold 1500 kroner fattigere. – Det viktigste for oss er å spre informasjon om viktigheten av beltebruk, sier områdeleder Terje Bekker.

DEL

(Tønsbergs Blad) – Den vanligste unnskyldningen er at det er en gammel vane å ikke bruke belte. Det blir jo en dyr vane, bemerker Terje Bekker i Region Sør.

Det er andre gang Statens vegvesen har landsomfattende beltekontroller der passasjerer blir ilagt gebyr. 1500 kroner må man ut med for å slurve med beltebruken.

LES OGSÅ: Kjørelærer advarer mot disse nye billyktene (+)

Er det belte – bruk det

I Vestfold ble 350 passasjerer kontrollert.

– Vi støtte på to passasjerer uten belte under 15 år og 24 over 15 år som ikke brukte belte. Og vi ila 25 gebyrer. I alt sjekket vi 24 busser i Vestfold, og alle sjåførene brukte belte, forteller Bekker.

Målet er at alle passasjerer skal bruke belte.

– Vi ønsker at folk skal være oppmerksomme på konsekvensen av ikke å bruke belte, både for seg selv og medpassasjerene, sier Terje Bekker.

– Vi har en nullvisjon. Det skal være null drepte og null skadde, og da er beltebruk et must, sier Bekker.

Beltebruken øker

Tall fra Opinion i oktober i fjor, viser at beltebruken øker. Særlig er det en positiv utvikling blant de under 30 år. 63 prosent i alderen 15–29 år svarer at de bruker belte i buss.

96 prosent av de spurte svarer at de vet det er påbudt å bruke belte i buss og 57 prosent vet at gebyret for ikke å gjøre det, er på 1500 kroner.

LES OGSÅ: Stor ungdata-undersøkelse: Nå skal flere tusen unge spørres om frokost, trening, venner og foreldre (+)

På landsbasis ble 9230 busspassasjerer kontrollert i Vegvesenets beltekontroll i forrige uke. 237 av passasjerene fikk gebyr på 1.500 kroner. I tillegg ble 535 sjåfører kontrollert og én sjåfør fikk gebyr for ikke å ha brukt belte.

Fortsetter med kontroller

Statens vegvesen vil fortsette å kontrollere beltebruk i buss.

– Oppfordringen vår er klar. Er det belte i bussen – fest det! Da sparer du 1500 kroner hvis du blir stoppet i kontroll. Og enda viktigere, skjer det en ulykke, kan du også spare liv, sier avdelingsdirektør Ingrid Heggebø Lutnæs i Statens vegvesen.

Artikkeltags