«Møtestedet» samlet 30 på overdosedagen: – Den redder liv

Redder liv: Stian Marius Arntzen holder opp en motgiftnesespray. – Denne finnes her hos Kirkens Bymisjon i et nødstilfelle, sa han og ambulansekollega Anette Riis. Foto: Pål Nordby

Redder liv: Stian Marius Arntzen holder opp en motgiftnesespray. – Denne finnes her hos Kirkens Bymisjon i et nødstilfelle, sa han og ambulansekollega Anette Riis. Foto: Pål Nordby

Artikkelen er over 2 år gammel

Rundt 30 hadde fått plass på «Møtestedet» til Kirkens Bymisjon, da ambulansetjenesten og politiet ga råd og tips til hva som bør gjøres ved overdose.

DEL

Holmestrand: Siden åpningen tidlig i august har «Møtestedet» blitt en trygg havn for flere kafégjester.

– Vi er kjempefornøyd med responsen, som vi regner med blir enda større ettersom vinter og kaldere dager kommer nærmere, sier fagansvarlig Bente Charlotte Gausen i Kirkens Bymisjon.

– Det er flott at et slikt tilbud også nå finnes i Holmestrand, kommenterte kommunelege Ole Johan Bakke.

LES OGSÅ: Nytt kafetilbud

– Dere kan redde liv

På verdens overdosedag var både ambulansetjenesten og politi til stede, og politiførstebetjent Thorleif Rustad snakket først om hvilken rolle politiet har ved akutte tilfeller.

– Vi er der først og fremst tilstede for å sikre arbeidsforholdene til helsepersonell, sa han.

Ambulansearbeiderne Anette Riis og Stian Marius Arntzen viste og forklarte deretter hvordan den som opplever en overdose på nært hold med enkle grep kan bidra til å redde liv. Blant annet hadde de ei dokke med hvor fokuset var frie luftveier gjennom å legge personen i sideleie, og hjertekompresjon for å få i gang sirkulasjonen igjen – til vi er på plass og kan overta, sa Stian M. Arntzen.

– Kompresjon må foregå på et hardt underlag, ikke på en madrass eller sofa, forklarte de.

– Senk skuldrene

Fra ambulansetjenesten kom også et lite hjertesukk, eller en oppfordring i situasjonen.

– Når det er behov for at vi kommer. Møt oss med åpent sinn og senkede skuldre, og gi oss den informasjonen vi trenger, så går det så mye raskere og bedre. Ikke møt oss med aggressivitet, selv om det er en ekstremt stresset og vanskelig situasjon, sa Arntzen.

– Vi er der for å hjelpe, og stort sett går det bra med noen få unntak. Når det gjelder overdoser i dette distriktet, så har vi opplevd få eller ingen så langt, la han til.

LES OGSÅ: Rus og mindreårige

Viktig å få vite

– Det er også viktig å få vite hva personen har fått i seg. Vi har motgift mot heroin og opiater, men blandingsstoffer, da må vedkommende raskt på sykehus.

Arntzen viste også fram en motgiftnesespray kafeen har, og som kan skaffes ved feltsykepleien i Tønsberg.Artikkeltags