Robert fyller 80 år i dag: – Tro ikke at han vil legge inn årene

Fyller 80 år i dag: Robert Hermansen runder 80 år. Her besøker han gruvene i Sulitjelma sammen med langrennsløperne Eldar Rønning (tv) og Niklas Dyrhaung (th) i forbindelse med Kobberløpet i 2016. Foto: Anders Lea Karlskås

Fyller 80 år i dag: Robert Hermansen runder 80 år. Her besøker han gruvene i Sulitjelma sammen med langrennsløperne Eldar Rønning (tv) og Niklas Dyrhaung (th) i forbindelse med Kobberløpet i 2016. Foto: Anders Lea Karlskås

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Hedersmannen Robert Hermansen fyller 80 år i dag. – Gratulerer med dagen, gode venn!

DEL

Jubilanthilsen: Holmestrand: Robert vokste opp i Botne ved Holmestrand i et fabrikkarbeiderhjem sammen med mor, far og tre søsken. Fra tidlig alder var han en aktiv idrettsgutt som særlig i løping og hopping på ski gjorde seg bemerket. Også politisk engasjerte han seg – fra 1954 som aktiv i AUF i Holmestrand. I hele 65 år har han vært medlem av Arbeiderpartiet. Han har også hatt et uvanlig aktivt og ansvarsfullt yrkesliv. Det startet med en tur til sjøs, en periode som anleggsarbeider i Telemark og deretter gruvearbeider i Sulitjelma. Mest kjent er han fra tiden som direktør i Store Norske Spitsbergen Kulkompani AS på Svalbard fra 1999 til 2008.

LES OGSÅ: Gullbrudeparet måtte sette feiringen på vent 

Jeg hadde gleden av å bli kjent med Robert da jeg i 1988 – i egenskap av møtende vararepresentant på Stortinget - hjalp Leonard Nilsen & Sønner AS med å få konsesjon til utvinning av nikkel og olivin i Ballangen kommune. Robert var sjef på LKAB i Narvik og bidro sterkt til av virksomheten kom i gang.

De senere år har Robert vært sammen med meg til Sulitjelma på det tradisjonsrike Kobberløpet. Selv i en alder av nærmere 80 år har han gått det 43 km lange løpet flere ganger de siste årene. Med sin folkelighet og glødende interesse for sport har det vært enestående å se hvordan han glir inn som en av gutta blant verdens fremste skiløpere. Alle snakker om og elsker Robert!

Noen av mine flotteste minner fra Svalbard er de mange ganger Robert og jeg har møttes der oppe. Å gå ut blant folk sammen med Robert der er en helt spesiell opplevelse – trolig på linje med å gå opp langs Karl Johans gate på 17. mai sammen med Kong Harald. Alle vil snakke med Robert og alle gir uttrykk for at han har betydd og betyr fortsatt svært mye for dem. Det gjelder spesielt ansatte og tidligere ansatte i Store Norske Spitsbergen Kulkompani AS, men også folk flest.

LES OGSÅ: Markerte ett års jubileum for Holmestrand hundepark: – Ikke bare hundemøter, men også menneskemøter 

Robert og jeg er forskjellige. Han har vært AP-medlem i hele sitt liv. Jeg har vært aktiv i Høyre i mange år. Vi har likevel blitt nære venner. Jeg setter stor pris på å se Roberts helt egenskaper i møte med andre mennesker. Robert blir fort glad i folk og får dem til å trives i hans selskap. Det beundrer jeg han for.

Tro ikke at Robert – 80 år til tross – legger inn årene. Jeg gleder meg til å følge med den vitale jubilantens satsing på Aurora Borealis Mining. Lykke til i årene som kommer, evigunge Robert!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken