Det er ikke bare i Oslo at boligmarkedet er hett for tiden. Hetetoktene har for lengst flyttet seg sørover til Holmestrand.

Onsdag skrev vi om det som kunne bli en prisrekord på eneboliger i Holmestrand, etter at en eiendom i vannkanten i Hagemannveien var til salgs for den nette prisantydning på 18 millioner kroner. Trykksverten i torsdagsavisen var fortsatt ikke tørr da vi kunne melde om at den nevnte eiendommen allerede var solgt.

Uten at summen kjøper måtte ut med er kjent ennå, tror jeg ikke det er mye feil om vi kan utrope nok en prisrekord på enebolig i Holmestrand. Når megler sier at både selger og kjøper er fornøyd, vel så ble det nok ikke 18, men heller ikke så langt under.

Hadde det vært engangstilfeller med hus og leiligheter i skyhøye prisklasser kunne vi ikke snakket om at lista har beveget seg raskt oppover bare en times tur sør for Oslo vest, men eksemplene begynner å bli mange. For ikke mange dagene siden var det en enebolig priset til 16 millioner som kunne bli prisrekorden lokalt, og vi har sett hus til 17 millioner, og leiligheter til 14-15 millioner. Vi skal faktisk ikke gå mange årene tilbake da vi løftet øyenbrynene på summer mellom 4 og 6 millioner kroner for et sted å bo.

Nå reagerer vi ikke lenger på det.

Det har helt klart skjedd noe, eller mye, og det har skjedd raskt, så kan man alltids spørre seg om årsakene, og om det er til det gode eller ikke for lokalsamfunnet at utviklingen skjer så raskt, og med så store summer. Årsakene er sikkert mange og sammensatte, med alt fra jernbaneutbyggingen og lettere og raskere tilgjengelighet, til at Drammen- og Osloregionen vokser sørover til et prisnivå som fortsatt er hyggelig i forhold til den rene Klondykestemningen i enkelte Oslo-bydeler, men som også er for dyrt for mange. Faktum er at folk ønsker å bosette seg i Holmestrand, og slik har det vært en god stund.

LES Ble lagt ut med prisantydning på 18 millioner kroner – nå er Holmestrand-eiendommen solgt

Faktisk har Sande og Holmestrand hver for seg i flere år nå hatt prosentvis større befolkningsvekst enn stort sett alle de andre av de «gamle» Vestfold-kommunene.

«et prisnivå som fortsatt er hyggelig»

Et høyt prisnivå kan godt etablerte, kanskje også godt voksne, som har opparbeidet seg kapital tåle. Verre kan det bli framover for unge folk i etableringsfasen hvis utviklingen fortsetter i samme tempo. I et vedvarende høyt prisnivå, hvor det likevel blir omsatt raskt, vil drive prisene oppover.

Kan naboen få så mye, kan også jeg.

Forventninger har en smitteeffekt, og så lenge det er dyrere lenger nord, vil det alltid være marginer for å presse prisene oppover, også i det som kan betegnes som et mellomsjikt.

Det skal være mulig for alle å bo, selv om det ikke koster 18 millioner kroner.

LES Økning: – 44 hytter ble solgt i Holmestrand i 2020