Holmestrand: – De nye eierne og konsernledelsen vår i Tyskland viser oss tillit, slår Grønli fast.
I fjor høst kom den nye hovedmotoren til varmvalsen på plass ved fabrikken i Holmestrand. Når den 80 tonn tunge motoren til en verdi av flere titalls millioner kroner er ferdig montert i løpet av sommeren i år, vil den kunne kan ta ut 10-15 prosent mer kraft enn den gamle.
Ny ovn
Nå kan fabrikksjefen fortelle at ytterligere moderniseringer er på gang for verket i Holmestrand, som ble en del av Speira 1. juni i fjor etter at Hydro solgte sin valsevirksomhet til amerikanske KPS Capital Partners.
– Det er snakk om en ny ovn, som varmer opp alt som skal i varmvalsen. Ovnen, som skal leveres fra Spania, vil gjøre at vi kan øke produksjonen med 6.000 tonn, forteller Robert Grønli til Jarlsberg.
Den nye ovnen skal begynne å produsere i 2023, og ifølge fabrikksjefen vil den gjøre at verket i Holmestrand kan øke både produksjon og antallet arbeidsplasser.
LES OGSÅ: Speira har overtatt veggplassen for Hydro
– Dette er enda en tillitserklæring både fra konsernledelsen og eierne våre at det skal satses videre her.
Årsrekord
2021 ble et travelt år for fabrikken i Holmestrand. Allerede 14. desember kunne de konstatere at det var satt ny årsrekord, da produksjonen passerte 92.000 tonn aluminium.
LES OGSÅ:Var kjøkkensjef for Olympiatoppen – nå stortrives Marius (29) på «gølvet» i valseverket
Ved utgangen av 2021 ble den totale årsmengden solgt aluminium fra Holmestrand, notert til 95.085 tonn.
– Etterspørselen var stor i hele fjor, og de ansatte har virkelig stått på, sier Grønli.
Også Speiras valseverk på Karmøy nådde en ny milepæl i fjor, og passerte før årsslutt en produksjon på over 90.000 tonn.
Langsiktige strømavtaler
Speira leverer aluminium fortrinnsvis til bygg- og bygningsrelaterte produkter, samt emballasje.
LES OGSÅ:Dette er de nye eierne
Det er i hovedsak vannkraft som er kilde til strømmen Speira bruker. Strømprisene har generelt vært svært høye i vinter, men Robert Grønli sier at Speira har inngått langsiktige avtaler, og derfor ikke har fått de store kostnadshoppene som særlig private forbrukere har opplevd.
– Vi må ha forutsigbarhet på strømprisene. Nå har vi avtaler for 2022, 2023 og 2024 for 70 prosent av strømmen, og for gassen har vi sikret oss for 2022.