Holmestrand: – De nye eierne og konsernledelsen vår i Tyskland viser oss tillit, slår Grønli fast.

I fjor høst kom den nye hovedmotoren til varmvalsen på plass ved fabrikken i Holmestrand. Når den 80 tonn tunge motoren til en verdi av flere titalls millioner kroner er ferdig montert i løpet av sommeren i år, vil den kunne kan ta ut 10-15 prosent mer kraft enn den gamle.

Ny ovn

Nå kan fabrikksjefen fortelle at ytterligere moderniseringer er på gang for verket i Holmestrand, som ble en del av Speira 1. juni i fjor etter at Hydro solgte sin valsevirksomhet til amerikanske KPS Capital Partners.

– Det er snakk om en ny ovn, som varmer opp alt som skal i varmvalsen. Ovnen, som skal leveres fra Spania, vil gjøre at vi kan øke produksjonen med 6.000 tonn, forteller Robert Grønli til Jarlsberg.

Den nye ovnen skal begynne å produsere i 2023, og ifølge fabrikksjefen vil den gjøre at verket i Holmestrand kan øke både produksjon og antallet arbeidsplasser.

LES OGSÅ: Speira har overtatt veggplassen for Hydro

– Dette er enda en tillitserklæring både fra konsernledelsen og eierne våre at det skal satses videre her.

Årsrekord

2021 ble et travelt år for fabrikken i Holmestrand. Allerede 14. desember kunne de konstatere at det var satt ny årsrekord, da produksjonen passerte 92.000 tonn aluminium.

LES OGSÅ:Var kjøkkensjef for Olympiatoppen – nå stortrives Marius (29) på «gølvet» i valseverket

Ved utgangen av 2021 ble den totale årsmengden solgt aluminium fra Holmestrand, notert til 95.085 tonn.

– Etterspørselen var stor i hele fjor, og de ansatte har virkelig stått på, sier Grønli.

Også Speiras valseverk på Karmøy nådde en ny milepæl i fjor, og passerte før årsslutt en produksjon på over 90.000 tonn.

Langsiktige strømavtaler

Speira leverer aluminium fortrinnsvis til bygg- og bygningsrelaterte produkter, samt emballasje.

LES OGSÅ:Dette er de nye eierne

Det er i hovedsak vannkraft som er kilde til strømmen Speira bruker. Strømprisene har generelt vært svært høye i vinter, men Robert Grønli sier at Speira har inngått langsiktige avtaler, og derfor ikke har fått de store kostnadshoppene som særlig private forbrukere har opplevd.

– Vi må ha forutsigbarhet på strømprisene. Nå har vi avtaler for 2022, 2023 og 2024 for 70 prosent av strømmen, og for gassen har vi sikret oss for 2022.