(Tønsbergs Blad)

Den nye «Kvoteappen», som ifølge tollvesenet er verdens første, forteller deg nøyaktig hvor mye du har lov å ha med deg når du kommer hjem til Norge, slik at du kan holde oversikten.

Den lar deg enkelt regne ut ulike kvotekombinasjoner. Du legger inn hva du vil kjøpe, og så regner den ut for deg om du er innenfor kvoten eller ikke.

I tillegg kan du, hvis du vet at du har med deg for mye, betale avgiften med mobiltelefonen, i stedet for å betale på automaten eller gå på rødt.

Så kan du heller gå på grønt – med god samvittighet.

Du kan også bruke den nye appen til å regne ut hvor mye du eventuelt vil måtte betale i avgift, dersom du planlegger et større innkjøp, enn det du har lov til å ha med deg tilbake til hjemlandet.

I reglene til tollvesenet står det at du må ha fortollet varene med telefonen minst ett minutt før du passerer kontrollen, og innen to timer etter at du brukte appen til å betale.

Husk å lade

Appen kan benyttes når du passerer ubetjente grenseoverganger enten du ankommer landet med fly, båt, tog eller bil. Men du må huske på at det er ditt ansvar å sørge for at du har strøm på telefonen slik at det er mulig å vise fram kvittering, påminner Tollvesenet.

Hvis du ved en feil har fortollet for mye, kan du bare ta kontakt med tollerne på rød sone for å få ordnet opp.

Foreløpig kan du bare fortolle alkohol og tobakksvarer, men på sikt vil appen bli utvidet til å omfatte flere varer som skal fortolles som reisegods.

– Dette er første skritt på vei til forenkling av avgiftsbetaling gjennom selvbetjening, sier tolldirektøren.