Gå til sidens hovedinnhold

Skottland i et nøtteskall

Artikkelen er over 4 år gammel

Bare en time fra fastlandet finnes et "Skottland i miniatyr" – der de gode klisjeene ligger som perler på en snor.

(Vestviken 24)

Det har blitt sagt før: Nordmenn og skotter har en spesiell forbindelse, i det at vi alltid tar værmeldinger med en sjenerøs klype salt. Som i dag, når sensommersolen skulle gi Arran "et etterlengtet avbrekk" etter flere dager med regn, står kulingen fremdeles rett i fleisen, med skummende hav og fete regndråper som klasker mot kinnene. Likevel er det noe helt riktig i å stå her og hutre litt på fergedekket, mens øya sakte tar form på horisonten.

– Takk for at dere valgte Calmac, annonserer kapteinen i det dagens første bilferge legger til Brodick havn. – Og vi krysser fingrene for bedre vær i tiden som kommer.

Og jeg krysser også fingrene. Men så tenker jeg på samme tid at regnet og vinden og tåken tross alt er del av Skottlands naturlige estetikk, verdt å sette pris på for sin egen del. Og her på Arran – viser det seg – endrer værgudene humør ofte nok til at du kan oppleve de fleste på en dag.

Kronjuvelen

Det finnes få lister over Skottlands vakreste øyer der Arran ikke ligger et sted i toppsjiktet. "Juvelen i Skottlands naturskjønne krone" er første setning i Lonely Planets reiseguide, som trekker fram høydepunkter som stor natur, kortreist mat, golf og øyas populære whiskyproduksjon.

Den vanligste strofen brukt for markedsføre Arran er derimot "Skottland i miniatyr", noe som i virkeligheten bare er delvis sant. På en side har du fjell og slott og glassklare elver, de bølgende åsene og de intime pubene som landet er kjent for. På den andre siden uteblir de monotone boligblokkene og industrien, som preger andre deler av landet. Fra den irrgrønne, livlige og skogkledde sørdelen til det majestetiske nord, der fjellene er lekegrind for turgåere og rød hjort gresser langs veikanten, er det lite som bryter harmonien.

– Det er et landskap man ender opp med å trenge, sier Sheila Gilmore. – Så snart jeg forlater det, begynner abstinensene igjen.

Sheila er født og oppvokst på øya, og er en av rundt 5000 mennesker som lever her året rundt. Sammen med to kolleger i organisasjonen Visit Arran bruker den tidligere skolelæreren nå dagene på å gjøre hjemøya til en ettertraktet helårsdestinasjon, på linje med skotske storheter som Islay og Skye.

– Vi er fortsatt i startfasen i forhold til dem, men det tenker jeg er en fordel for oss. Det er fortsatt en alle-kjenner-alle-stemning her, sier hun.

Et steinkast fra fastlandet

Arrans økende popularitet kan blant annet forklares av beliggenheten. Bare tre kvarter tar det fra Glasgows sentralstasjon til havnebyen Ardrossan, med så vidt tid til en åretettende frokost på fergen før vi ankommer Brodick og Arran en time senere. Er du en av de heldige, byr reisen på glimt av hval, delfin eller en koloni med seler som holder til på øya.

Arran er en av tre øyer med jevnlige fergeforbindelser i Firth of Clyde – den største og dypeste vannmassen på De britiske øyer. Her ligger Arran midt i smørøyet, skjermet fra det ville atlanterhavsværet av Kintire-halvøya og varmet opp av golfstrømmen, som til sammen gjør Arran til en av de mildere øydestinasjonene Skottland har å by på. Til tross for den heldige plasseringen på kartet, opplevde Arran lenge en stødig emigrasjon mot fastlandet. Men siden turistnæringen er i ferd med å gi flere arbeidsplasser, forteller Sheila, beslutter flere og flere å bli værende.

– Nå er det motsatt, sier hun. – Flere og flere flytter hit nå, lei av travle storbyliv. Vi bygger opp en stolthet rundt øya, og en lyst til å vise den fram.

Et etterlengtet avbrekk

En god måte å se Arran på, særlig når være surner til, er med bil. Veien som følger vannkanten rundt øya må være en av Skottlands vakreste, med et stadig skiftende kystlandskap. Særlig strendene overrasker meg. På en øy som dette skulle man tro at de besto hovedsakelig av svaberg og stein, men på Arran er sanden deilig, finkornet og benyttet selv på en dag så grå og forblåst som denne.

Og når kulden setter seg i margen, inviterer Arran på alt fra prisbelønt whisky til kortreist lam og lokalprodusert ost – servert fra både moderne restauranter og tradisjonelle puber som lukter søtlig lær og gammel piperøyk.

Idet jeg noe vemodig setter meg på fergen tilbake til fastlandet, titter solen plutselig fram fra skylaget og gir Arran det etterlengtede avbrekket som ble lovet. For min del blir det et tegn på at jeg en dag skal komme tilbake. Og på å aldri, aldri stole på værmeldingen.

Bildeserie

Skottland i et nøtteskall

 

Reisefakta Arran, Skottland

* Skottlands sjuende største øy

* Befolkning: 4629 (2011)

* Tidsforskjell: Minus en time

* Valuta: Britiske Pund

* Sesong: Høysesongen går fra påske til midten av september. Noen hoteller og restauranter stenger etter dette, men reiselivsnæringen på øya har også begynt å satse på aktiviteter rundt jul og på vinteren.

* Reisen dit: Via Glasgow til kystbyen Ardrossan, deretter ferge videre. Denne går flere ganger om dagen i høysesongen. Se spesifikke tider på www.calmac.co.uk. Fra Norge går direktefly til Edinburgh med Norwegian (www.norwegian.no) og SAS (www.sas.no).

* Overnatting:

– Budsjett: Lochranza Youth Hostel. Herberge i særklasse. Det desidert beste alternativet i budsjett-klassen på Arran. Book på www.syha.org.uk

– Middels: Ivy Bank. Koselig homestay i sentrale Lamlash Village, rett ved vannkanten. Drevet av imøtekommende Andrew og Sherie. www.ivybankarran.co.uk

– Luksus: Kilmichael Hotel. Historisk femstjerners hotell med høy standard. Vinner av flere priser. www.kilmichael.com

Topp tre, Arran

1. Snør turskoene: Arran byr på over 40 turstier, fra korte til svært krevende ruter. Goat Fell er øyas høyeste punkt, på 874 m.o.h. Sjekk ut www.visitarran.com for detaljer. Om føttene nekter, er ponniturer et populært alternativ. Familiedrevne North Sannox Pony Trekking får mye skryt. www.northsannoxponytrekking.co.uk

2. Smak på livets vann: Til tross for sin unge alder, har Arran Distillery blitt kjent som en av de beste whisky-produsentene i landet. Destilleriet tilbyr omvisninger året rundt, samt smakinger og egen kafé i underetasjen. Les mer på www.arranwhisky.com

3. Besøk Holy Isle: Like utenfor Arrans kyst, tilgjengelig med ferge fra Lamlash, ligger det buddhistiske senteret og pilegrimsmålet Holy Isle. Her mottas besøkende mellom april og oktober, med muligheter for overnatting, kurs og frivillig arbeid. Kan bli travelt i høysesongen. Les mer på www.holyisland.org