(Vestviken 24)

Skal du henge deg på den norske turtrenden nå på sensommeren, bør du bli i Norge, ta på deg turklær, aktivere smaksløkene og være åpen for kulturelle innslag som kan komme din vei. Ble det mye på en gang? Vi har bedt to reisevante eksperter anbefale steder i Norge som kombinerer nettopp disse trendene.

Bildeserie

Norske turperler

 

Kristin Margrethe Krohn Devold (55), administrerende direktør i NHO Reiseliv, er oppvokst med turer og friluftsliv på Sunnmøre. Hun anbefaler derfor det hun selv kaller «Sunnmøres stolteste topp». Men hun er også svært glad i musikk og skryter av en av Oslos mange brune puber, Underwater Pub. Skal det være noe attåt, skal det nemlig helst være lokalt.

Kristian B. Jørgensen, leder for Fjord Norge AS, har sitt barndomshjerte litt rundt omkring i verden. Men etter at han flyttet til Norge som 12-åring, har Jørgensen hovedsakelig bodd på Sør- og Vestlandet, blant annet i Kristiansand og i Bergen.

Vestlandet er for øvrig den regionen Fjord Norge AS har hovedansvar for å markedsføre internasjonalt som ferie- og fritidsdestinasjon. Det er derfor ikke tilfeldig at blant annet Bergen og Nordmøre kommer høyt opp på Jørgensens liste med anbefalinger – eller at sjømaten står sentralt.

9 på topp i Norge

Sunnmøre med Hotell Union Øye

Slogen er Sunnmøres stolteste topp, og toppturen blir ekstra interessant om du legger inn et besøk på Hotell Union Øye for å studere tindehistorien fra Patchell til Keiser Wilhelm og fram til i dag. Deilig mat med mye lokal inspirasjon på hotellet følger med.

Jotunheimen med Fondsbu turisthytte

I Jotunheimen kan du gå både lengre og kortere turer i et mektig landskap. I løpet av oppholdet må du stoppe på Fondsbu turisthytte og spise middag hos Solbjørg. Der vil du få en utsøkt matopplevelse med kulturelle innslag.

Sunnfjord med Åmot Operagard

Dra til Åmot Operagard i Sunnfjord, gjerne under «Mimi Goes Glamping» mot slutten av august. Gå opp på en lokal fjelltopp, spis fantastisk lokal mat og hør utsøkt opera i spektakulære omgivelser.

Oslo med Underwater Pub

Besøk Underwater Pub i Oslo og nyt supre operastjerner. Krohn Devolds pakketur dit er som følger: Sykle en tur i Frognerparken og se på livet, spis middag på en av de herlige restaurantene i Oslo sentrum, og avslutt så tidlig at du rekker vin og opera på Underwater Pub på St. Hanshaugen. En perfekt Oslo-dag!

Ryfylke med Mo Laksegard

I Suldal i Ryfylke kan du oppleve noe av det beste innen laksefiske. Du kan dra på laksesafari eller elveekspedisjon ned Suldalslågen, og spise fersk laks og lokalmat stekt over bålet langs elvebredden. Du kan også smake lokalbrygget øl fra området. Plassen ligger midt mellom Preikestolen og Røldal, ved en av de 18 nasjonale turistveiene i Norge. Se etter Høse bru rett ved Sand. Det er et av de arkitektonisk vakreste byggene laget i forbindelse med de nasjonale turistveiene.

Nærøyfjorden med Undredal Stølsysteri

Med utgangspunkt i Nærøyfjorden i Sogn og Fjordane kan du reise med den nye elektriske båten «Vision of the Fjords» fra Flåm til Gudvangen, vandre langs fjorden og padle kajakk fra Gudvangen til Underdal. Mens du er omgitt av den slående vakre naturen kan du oppleve vikingkultur i den nye vikinglandsbyen Njardarheimr i Gudvangen. I lille Undredal kan du besøke Undredal Stølsysteri og smake på den beste og mest ekte geitosten du finner i Norge.

Sogn og Fjordane med Norges eldste hotell

I Solvorn, en liten bygd ved Lustrafjorden i Sogn og Fjordane, kan du bo på Norges eldste hotell, Walaker Hotell. Der serveres de beste måltidene du finner på Vestlandet, laget av råvarer fra fjorden. En kort båttur over fjorden bringer deg til Urnes Stavkirke fra 1130, en av landets få attraksjoner som står på UNESCOs verdensarvliste. Fra Solvorn er det nøyaktig en times kjøretur til Nigardsbreen, der du kan delta på en guidet brevandringstur opp på Jostedalsbreen.

Bergen med kulturopplevelser

Bergen oser av kultur, med alt fra den historiske Bryggen og Edvard Griegs hjem Troldhaugen til revyopplevelser på Ole Bull Scene, dans på Carte Blanche, konserter på USF kulturhus og kunst på KODE-museene langs Lille Lungegårdsvannet. Fra byen kan du også dra opp på fjellene Fløien eller Ulriken og sykle eller vandre over Vidden. Du kan dra på halvdagsbåttur til Skjerjehamn eller prøve deg på havrafting ute ved Marstein fyr. Byen er full av gode matopplevelser, enten du vil spise sjømat på Cornelius Sjømatrestaurant på Holmen eller besøke Lysverket restaurant med mesterkokken Christopher Haatuft.

Nordmøre med Håholmen Havstuer

Håholmen Havstuer ligger i Hustadvika på Nordmøre. Dette er et gammelt vestlandsk fiskevær fra 1700-tallet med 25 bygg. Her kan du bo godt og spise lokal klippfisk og sjømat, samtidig som du smaker på det lokale ølet og en av de mange sortene akevitt som de har på lager. I et av husene på øya finner du Ragner Thorsets vikingsamling som inneholder vikingknarren Saga Siglar. Et steinkast fra Håholmen Havstuer finner du Atlanterhavsveien, en av de mest spektakulære nasjonale turistveiene i Norge.

(Kilder: Kristin Margrethe Krohn Devold, Kristian B. Jørgensen)