(Vestviken 24)

Toscanas bølgende åkre og grønne åssider er en visuell nytelse. Men nordmenn oppsøker ikke det toskanske landskapet bare fordi det er vakkert, men minst like mye for maten det byr på.

– En av hovedgrunnene til å dra til Toscana, er maten, mener Anders Hornslien. Han er aktuell med guideboka «Toscana. 100 unike opplevelser».

– I Toscana er nesten all maten kortreist. Det er styrken til det italienske kjøkkenet: Italienerne lar de råvarene sesongen og distriktet kan by på, styre hva som står på menyen, sier han.

Selv bor han i Roma, men har reist og jobbet mye i Toscana, blant annet som guide. Han har flere forslag til retter du bør prøve i løpet av et Toscana-opphold.

Bildeserie

Italienske matopplevelser

 

– Bistecca alla fiorentina er Italias mest berømte kjøttrett, med opprinnelse i Firenze. Det er en enorm t-beinstek fra Chianina-oksen, som grilles på en slik måte at kjøttet blir utrolig smakfullt, sier han.

Berømt slakter

Vil du ha en god bistecca alla fiorentina og samtidig en kjøttopplevelse utenom det vanlige, foreslår Hornslien et besøk hos slakteren i landsbyen Panzano.

– Dario Cecchini er slakter i niende generasjon, og har gjort slaktebutikken til et eldorado for kjøttelskere, forteller han. Både turister og lokale valfarter til slakterbutikken Antica Macelleria Cecchini for å oppleve Dario svinge kniven mens han lovpriser råvarene, og ikke minst for å få smake på kjøttet i en av lokalets restauranter.

– En annen klassisk toskansk kjøttrett det er vanskelig å komme utenom, er villsvinragu. Du kan nesten ikke gå innom en restaurant uten å se det på menyen, sier han.

Festival for trøfler

Skal du til Firenze, anbefaler Hornslien å besøke Mercato Centrale.

– Mathallen i Firenze er en fantastisk opplevelse. Her kan du vandre gjennom alt Toscana har å by på av gode råvarer i første etasje, og spise mat fra en av de over femti matstasjonene i andre etasje.

Han foreslår også et besøk på en av Toscanas trøffelfestivaler i oktober og november.

– Toscana er et av de mest trøffelrike stedene i verden, og flere byer feirer det med sin egen trøffelfestival. Her er det gode muligheter for å både kjøpe og smake et rikt utvalg trøfler, tipser han.

Uansett om du velger å følge andres anbefalinger eller selv leter deg fram til et sted å spise, mener han sannsynligheten er høy for at du ender opp med et godt måltid.

– Det er vanskelig å finne dårlige spisesteder i Toscana. Italienerne er opptatt av mat, og en restaurant overlever ikke lenge hvis det den serverer ikke holder mål, sier han.

Lykke i Toscana

Forfatter Klaus Hagerup har sammen med kona Bibbi Børresen skrevet bok om sin mat- og vinreise gjennom distriktet Chianti i Toscana. Boken er nylig utgitt på nytt under navnet «Lykke i Toscana».

– Den første store opplevelsen vi hadde av italiensk mat og vin, var da vi satt på osteriaen La Bottega i den lille vinlandsbyen Volpaia. Der spiste vi tordelli med spinat, ricotta og smør og drakk lokal vin mens vi så utover landskapet i Chianti Classico. Det er en opplevelse som sitter i fremdeles, forteller han.

Siden har det blitt mange turer til Toscana – sammen med noen venner eier ekteparet et sted i Capezzano Monte i høyden over Pietrasanta.

– En annen favoritt er osteriaen La Piazza i Castellina. En utrolig hyggelig vinprodusent er Casa Emma, som også ligger i Castellina. De tilbyr vinsmaking og serverer lunsj, tipser han.

Kokk hjemme

Et alternativ til å spise ute er å få matopplevelsene hjem tid deg.

– Noen av mine største matopplevelser har jeg fått når en lokal kokk har kommet til feriehuset vårt for å lage mat der, sier Cecilie Ulseth. Hun eier firmaet Primatoscana, som formidler feriehus og leiligheter i Italia, og har bodd to år i Lucca-området.

– I fjor sommer fikk vi en pizzakokk fra Napoli til å komme og tilberede pizza i vår utendørs steinovn. Det smakte utrolig godt, samtidig som det er veldig behagelig å kunne nyte et måltid uten å måtte reise noe sted, sier hun. Og legger til at mulighetene for å leie en kokk i Toscana er gode.

– Å få en kokk hjem til seg er veldig vanlig. Kokken tar seg da av hele jobben: Handler inn råvarer, serverer, rydder og vasker, sier hun.

Enkel husmannskost

Vil du spise ute, anbefaler hun Ristoro di Lamole i Chianti.

– Restauranten ligger øde til langt oppe i en åsside – såpass utenfor allfarvei at du tror du har kjørt feil. Der får du både fantastisk utsikt og fantastisk toskansk mat, sier hun.

Inne i Lucca anbefaler hun Da Pasquale.

– Restauranten ligger som nummer en på Tripadvisor, og fortjener det også. Her bør du reservere bord på forhånd, men generelt er ikke det nødvendig i Italia. Med unntak av søndager – da går også italienerne ut for å spise, så mange steder kan være fulle, sier hun.

Hun forteller at selv de beste spisestedene i Toscana om regel verken er spesielt dyre eller fasjonable.

– I Italia er det ikke fancy gourmetrestauranter som er tingen, spisestedene er mer nedpå. Maten er gjerne enkel, men med gode råvarer, sier hun. En av hennes favorittretter er spagetti vongole, spagetti med små skjell som er verdt å bestille om du er ute ved Toscanas kyst.

Fakta: Toscana

Toscana er en region i sentrale Italia. Regionens hovedstad er Firenze. Andre kjente byer er blant annet Pisa, Siena, Lucca og Arezzo.

Toscana er kjent for sitt landskap, tradisjoner, historie, kunst- og kulturarv. Den italienske renessansen hadde i stor grad sitt opphav her. Toscana er også et av de viktigste jordbruksområdene i Italia, med dyrking av hvete, oliven, frukt, grønnsaker og vin. Italias mest kjente rødvin, Chianti, kommer herfra.

At nordmenn har fått sansen for regionens mat og vin gjenspeiles blant annet i de mange boktitlene om området, slik som kokk Dag Tjerslands bok «Mitt Toscana» og Klaus Hagerups bok «Lykke i Toscana. En mat- & vinreise i Chianti».

Reisen dit: Norwegian flyr direkteruter fra Gardermoen til Pisa. En annen mulighet er å fly til Roma og så ta tog eller bil nordover til Toscana. Er du villig til å mellomlande, tilbyr en rekke selskaper flyreiser til Firenze, deriblant SAS.

(Kilder: Store norske leksikon, Wikipedia)

 

Michelin-restauranter i Toscana

I Toscana finner du én restaurant med tre stjerner i Michelin-guiden, fire med to stjerner og 29 med én stjerne.

* Tre stjerner: Enoteca Pinchiorri, Firenze (enotecapinchiorri.it).

* To stjerner:

Bracali, Ghirlanda (mondobracali.it)

Caino, Montemerano (dacaino.it)

Piccolo Principe, Viareggio (ristoranteilpiccoloprincipe.com)

Arnolfo, Colle di Val d’Elsa (arnolfo.com)

* En stjerne: Hele 29 ulike spisesteder har en stjerne i guiden. Nærmere beskrivelse av dem finner du i siste utgave av Michelin-guiden, eller søk på viamichelin.com.

(Kilde: www.theflorentine.net)