Gå til sidens hovedinnhold

Pinsen viste vei for handel

Mulighetens marked. Hjemmesommer åpner mange lommebøker for lokal handel.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

At det meldes om katastrofe for svenskehandelen betyr at mye mer av det vi handler for blir lagt igjen i Norge. Og slik kan det fortsette lenge ennå, selv om det nå er åpnet for jobbreising i Norden, og turer til Danmark.

Mens enkelte handelssteder på svenskesiden melder om mer enn 90 prosent svikt i omsetningen, er det eventyrlige tider for butikker og vinmonopol på den norske siden av grensen.

Koronaviruset har på en måte som ingen andre satt tall på hva vi egentlig legger igjen årlig av kroner i svenske butikker, polutsalg, restauranter, campingplasser og på fergeturer.

På vår side av koronagrensen kunne nylig Vinmonopolet i Kongsvinger fortelle at omsetningen var tredoblet etter at viruset stengte for ordinær «harryhandel».

LES Tre måneders outlet-butikk på hjørnet:Kenneth Mosdal er tilbake

Om regnskapet etter koronakrisen kan brukes til en bedre harmonisering av avgiftsnivået mellom Norge og Sverige, er et politisk spørsmål, og trolig et vanskelig et slik debatten tidligere har gått. Men krisen, med nedstenging av det meste inkludert grensepasseringer og reising, kan bidra til mer presise tall å jobbe med for politikere som vil ta debatten rundt hva det norske folk legger igjen av penger i nabolandene, og spørsmålet om det ikke er på tide at mye av dette, og arbeidsplassene som følger med heller burde blitt igjen her hjemme.

«en burk stärkøl kan komme ned i sju kr»

Virke har anslått at svenskehandelen ligger et sted mellom 16 og 17 milliarder kroner. Dette er handlekurver som består av dagligvarer og varer som godis, mineralvann, alkohol, tobakk og snus. Varer med skyhøye avgifter sammenlignet med norske forhold. For eksempel kan en «burk med stärkøl» komme ned i rundt sju kroner, litt avhengig av kronekursen. Når varegrupper som inventar, baderom, kjøkken og kjøkkenutstyr, møbler, service på bilen og annet tas med, kan tallet raskt komme opp i 25 milliarder årlig.

Med stengte grenser over en så lang periode bør det være mulig å hente ut meget presise tall på hva Norge går glipp av, ikke minst i antall arbeidsplasser, som vi nå trenger.

LES Floyd overtar butikken etter Carisma: – Butikk nummer 40

De siste tallene fra analyse- og markedsselskapet Experian viste for denne uken at det i varehandelen hittil i år har vært en nedgang på 10,5 prosent i antall konkurser. Andre bransjer er langt fra så heldige, og verst er det naturlig nok i overnattings- og serveringsbransjen. Der er det en voldsom konkursoppgang på 157 prosent hittil i år.

Nå har virusgrepet løsnet betraktelig. Det så vi ikke minst i pinsen, da det mysset med båter og folk i Holmestrand. Med hjemmesommer for de fleste kan vi tro på mange slike helger og uker. Det bør trigge alle som driver med handel.

LES Brigita (31) er den nye Kiwisjefen på Kleivbrottet

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.