Vi møter en stille og forsiktig mann i en stor låve i Revåveien. Per Morten Haugen (42) i anleggsfirmaet Re Maskin står blant store lastebiler, kontainere og andre kjøretøy i det som har blitt en livsstil, hobby og en stor del av hans liv.

– Jeg jobber helst hver dag, så mye jeg orker, sier han.

På hjemmesiden til Re Maskin leser vi at firmaet gjør alt av gravejobber, steinlegging, snømåking, transport, drenering og montering av renseanlegg. Til det har de tre ansatte i fulltidsstilling, en i tjue prosent stilling samt to-tre innleide. Når de brøyter for kommunen på vinteren er de til sammen en gjeng på ti-tolv stykk og samarbeider med andre entreprenører.

Ikke bygd for ferie

Å ligge på latsiden og dra på ferie er dermed et ukjent fenomen for Haugen.

– Nei, det orker jeg ikke. Jeg har vært i Hunderfossen en gang og en gang i Syden for 15 år siden. Da var vi der i en uke, det var litt lenge. Hytta, som er 20 meter fra huset, er jeg også i to ganger i året, forteller han.

Per Morten er dermed en meget hjemmekjær fyr og higer ikke etter helga.

– Jeg kan ikke meg tenke meg noe bedre enn å jobbe, fastslår han.

(Saken fortsetter under bildene)

Hobbyen er å skru

Når familien, samboer og to barn på ni og 13 og et bonusbarn på 16 drar på ferie, er Per Morten hjemme og skrur. Aller helst på veteranbilene sine.

– Jeg er i mitt ess når jeg får holde på med veteranbilene. Jeg er en stor samler!

Ekstra stas er det nok når bonusbarnet vil hjelpe til:

– Han er mye med på jobb og kjører traktor for oss, forteller Per Morten.

Sandesokningen har en åtte - ti veterankjøretøy stående rundt på tre forskjellige lokasjoner i bygda. I samlingen inngår blant annet den originale røde lastebilen til Falk Møbler og en brun Volvo fra 1980 som hans farfar og farmor kjøpte.

Som sønn av en kokk var ikke store kjøretøy en del av oppveksten til Per Morten, som likevel fikk sansen for å kjøre traktor tidlig. Det fikk han gjøre hos en bonde på Galleberg.

– Det er en befrielse å kjøre traktor, beskriver han.

Per Morten tenkte på å bli landbruksmekaniker, men forteller at han ikke klarte å følge med på skolen og grua seg for å gå dit. Som 17-åring startet han å kjøre traktor, ta brøyteoppdrag for Drammen kommune og presse rundballer for bønder rundt i Vestfold. I 1997 startet han opp et enkeltpersonsforetak som ble til Re Maskin AS i 2001.

Resultatforbedring på 3,3 millioner

Fra 2016 og til 2021 økte driftsinntektene fra elleve til 23 millioner og årsresultatet fra 1,5 til 4,8 millioner, en resultatforbedring på 3,3 millioner på fem år:

– Den store hemmeligheten til at det går så bra er nok at jeg er veldig interessert i jobben min. Jeg er veldig «på», forteller Per Morten.

Han sto lenge uten eget verksted og jobbet under åpen himmel i all slags vær: – Det var ikke hyggelig, men det var verdt det.

Mens andre higer etter stadig utvidelser og nyansettelser, er Per Morten Haugen veldig fornøyd med der han er nå:

– Jeg trenger ikke noe større. Det er moro å holde på der vi er nå! Jeg rekker ikke mer og det er på grensa hva jeg klarer selv.

Han har brøytet veiene i Sande i 20 år: – Noen ganger hadde det vært fint om folk sa noe positivt

Miljøsertifisert

I et år har Re Maskin hatt fokus på miljøsertifisering, og onsdag morgen fikk Per Morten det synlige beviset om at han er i mål da næringssjef Arve Vannebo og Lene Mobråten Rygh fra næringsforeningen overrakte plaketten:

– Vi har systematisert rutiner for både HMS (helse, miljø, sikkerhet), avfall og maskiner i tillegg til eget forbruk og innkjøp, utdyper Haugen. Nå skal han gå gjennom egne underleverandører for å påvirke dem til å sertifiseres.

– Jeg blir imponert over at Per Morten har gjort alt selv, skryter Arve Vannebo. Han legger til at anleggsbransjen nå kjenner på de økte kravene som får betydning for muligheten til å søke på anbud.

(Saken fortsetter under bildet)

Mens Per Morten har hatt bistand fra Renate Enersen i konsulentfirmaet R-consult med å få dokumentert og systematisert alle rutinene, har han selv måttet ta eierskap til gjennomføringen:

– Per Morten har hatt riktig fokus hele tida, men måtte bare få ting i system. Det er en krevende prosess, forklarer Enersen.

Blant annet er det krav til null utslipp fra maskiner, noe Per Morten har jobbet med og byttet ut jevnlig:

– Jeg har tenkt på det en stund og tenkt at det var min tur nå. Det stilles høye krav til underentreprenører i anbudskonkurranser.

Konkurransefortrinn

At miljøsertifiseringen også kommer til å komme som et krav fra Holmestrand kommune etter hvert kunne næringssjefen bekrefte:

– Bedriftene må vise til planer om sertifisering.

– Miljøsertifisering har blitt et tydeligere konkurransefortrinn, konkluderte Line Mobråten Rygh.