(Gjengangeren)

Fotballegenden Per Bredesen sovnet inn mandag morgen, 91 år gammel.

Det er barnebarnet Morten Bredesen Føske som har uttalt seg på vegne av familien på Facebook:

– I dag morges sovnet min kjære mann og vår kjære pappa, svigerfar, morfar, farfar og ånnefar rolig inn. Dette er en trist dag, men vi minnes ham med stor glede og stolthet. Han var et enestående menneske og forbilde både på og utenfor banen. Han var alltid hjelpsom, ufattelig snill, og hadde glimt i øyet helt til det siste. Tusen takk for alt du betyr for oss.

Seriemester i Italia

Per Bredesen ble født 22. desember i 1930, og er mest kjent for sin fantastiske fotballkarriere.

Han regnes som en av landets beste fotballspillere gjennom tidene, og debuterte på landslaget allerede som 18-åring. Det stoppet imidlertid på 18 kamper, for den gang tillot ikke NFF at profesjonelle ikledde seg landslagsdrakta.

Og profesjonell ble Bredesen tidlig. Først gikk ferden til Lazio i Roma, og senere spilte han både for Udinese, Milan, Bari og Messina i Italia. Høydepunktet var seriemesterskapet med Milan i 1957, og han er fortsatt den eneste nordmannen som har vært med på å finne Serie A.

Æresborger av Horten

Totalt spilte han 212 kamper og scoret 50 mål i italiensk fotball, ifølge Wikipedia.

Karrieren startet imidlertid i Ørn, og der fortsatte den også etter at Bredesen kom tilbake fra Italia. Også etter at han la opp banket hjertet for de brune fra Horten.

– Han spilte for Ørn fram til han ble 22 år og startet sin fantastiske proffkarriere. I 1961 kom Per tilbake fra Italia og avsluttet karrieren i Ørn og Falk. Han var i en lang tid en viktig del av fotballmiljøet i byen, og spilte old boys helt fram til han var 66 år gammel, fortalte ordfører Are Karlsen i forbindelse med at Per Bredesen ble utnevnt til æresborger av Horten tidligere i år.