Gå til sidens hovedinnhold

Påskehilsen fra ordføreren: En annerledes vår

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

(Sande Avis)

Endelig er våren her, sola varmer, fuglene kvitrer og gresset begynner å bli en anelse grønt. Det er lite som slår lukten, synet og lydene av vår, synes jeg.

I dag var jeg så heldig at jeg kunne rusle meg en tur innimellom alle nettmøtene og virkelig nyte alt dette.

Vi befinner oss i en merkelig tid. Alt vi kjenner og er vant med, ja hele landet vårt, har trykka på «pauseknappen» nå. I tre uker har vi levd med strenge tiltak for å begrense smitte. Jeg er imponert over hvordan alle forholder seg til denne dugnaden for å bremse smitten og sørge for at helsevesenet vårt klarer å behandle alle som trenger hjelp.

Mange står i krevende arbeidsoppgaver for å holde samfunnet vårt i gang og jeg tror knapt noensinne at renholdsarbeiderne våre har fått mer vel fortjent oppmerksomhet rundt den viktige jobben de utfører. Uten den jobben de gjør, hadde vi måttet stenge de fleste virksomheter innen kort tid. Og de er like viktige i virustider som til vanlig. Helsepersonalet vårt, pedagogisk personell i skoler og barnehager, ansatte i dagligvare og transport – det er mange som gjør en ekstraordinær innsats i en ekstraordinær tid. De fortjener en stor takk!

For andre ble kalenderen tømt over natta og man befant seg hjemme med hjemmekontor, nettmøter og barn med hjemmeskole eller uten barnehagetilbud.

I Holmestrand har vi god oversikt over de innbyggerne våre som er smittet. Det forholdsvis lave antallet gjør at helsevesenet vårt holder tritt. Det er også gledelig å kunne si at noen av disse har blitt friske igjen. Jeg ønsker de øvrige rask og god bedring og vet vi alle står samlet i dette ønsket.

Det jobbes utrolig godt i helsesektoren vår og de har på kort tid klart å rigge til en ekstra avdeling ved Veset i Hof. I tillegg har vi en ekstra beredskap ved at vi kan benytte hotellet i Holmestrand, dersom behovet skulle øke. Fagfolka våre kaster seg rundt og løser alle utfordringer som dukker opp og det er veldig betryggende å se at alt håndteres så godt som det gjøres.

Men i disse dager er det mange av oss som har en vond klump i magen også. Mange er redde for å miste arbeidsplassen og inntekten sin, andre er bekymret for egen eller andres helse, noen synes det uutholdelig ensomt å være hjemme alene så lenge og andre har det fryktelig vanskelig når de må være hjemme sammen med familien sin. Vi forsøker å ivareta alle etter beste evne, men må dessverre erkjenne at kommunen ikke makter å se alle eller passe på alle. Husk da at fagfolkene våre er på jobb og de har en ekstra beredskap for akkurat disse problemstillingene jeg beskrev her – så vær så snill å ring dersom du trenger hjelp med noe som er vanskelig for deg. Ring dersom du er bekymra for noen. Ring dersom du er ensom. Holmestrand kommune er til for dere innbyggere. Heldigvis har vi også god hjelp i alle de flotte frivillige som har meldt seg til innsats. Frivilligsentralene våre er rette adressa dersom du trenger praktisk hjelp eller noen å prate med på telefon.

Jeg er også imponert over hvordan handelsstanden vår har snudd seg rundt. Kommunen og Næringsforeningen ønsket å synliggjøre de butikkene som tilbød deg å få varer hjemkjørt eller der du kunne handle hos de via nettet. Det viste seg at det gjelder omtrent samtlige butikker og spisesteder i kommunen vår. Det betyr at dere kan handle trygt og smittefritt og bidra til å sikre at butikkene vi har i dag, også finnes i nærområdet vårt når vi er ferdige med denne tiden.

For det er utrolig viktig å holde hjula i gang for å begrense skadene av denne påkrevde pausen i samfunnet vårt. I kommunen jobbes det intenst med å holde tempoet oppe på byggesaker, reguleringssaker og egne byggeprosjekter. Jeg håper også at fylkeskommunen setter fart på de de to fylkesveiomleggingene som er planlagt i sentrum av Holmestrand og i Sande. Alt dette er viktig for å sørge for at den økonomiske aktiviteten så langt som mulig opprettholdes og at arbeidsplasser sikres.

Når jeg går en tur, rekker jeg også å tenke noen lange tanker. I dag tenkte jeg mye på hvor takknemlig jeg er for at jeg bor på akkurat denne flekken av jorda når krisen rammer. Jeg kan ikke se for meg noe annet land som har bedre forutsetninger for å ta godt vare på innbyggerne sine enn oss. Vi har utfordringer her også. Men vi har en velferdsstat som tar vare på alle – uavhengig av inntekt eller forsikringer. Vi har en sterk stat som kan sette inn krisepakker for å dempe fallet vårt. Og vi har et storting som evner å slutte rekkene og stå sammen når det er krise. Når vi er så heldige som vi tross alt er, håper jeg viser oss som en solidarisk nasjon når krisen treffer land og områder som ikke har selv de enkleste forutsetninger på plass for å kjempe mot viruset, som rent vann og såpe.

Nå går vi straks inn i påskeuka. Det som til vanlig kalles «den stille uke.» Den blir nok mer stille enn noen gang. Men når verden rundt oss er så uvanlig som nå, er det litt ekstra godt å kunne hilse både våren og påsken velkommen som vanlig, synes jeg.

Jeg ønsker dere alle en riktig fredelig, fin og frisk påske!

Kommentarer til denne saken