Gå til sidens hovedinnhold

På høy tid å endre reglene

Teltforbudet har gått under radaren hos folk. Kanskje det har det hos NOAH-ledelsen også.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

August 2017.

NOAH-eier Bjørn Rune Gjelsten ankommer Langøya for å åpne en del av Nordbruddet for allmenheten. Gjelsten lover å bruke millioner for å gjøre øya bedre enn det lover og regler forplikter ham til. De ordene fikk han applaus fra cirka 1.700 besøkere for.

Nesten fire år etter er det fortsatt ikke lov for allmenheten å sette opp telt og overnatte i det flate og graskledte området ved steinmoloen ved Nordbruddet. Her er det til og med satt opp et sanitærbygg, med søppelkasser og toaletter.

Noe oppslag med informasjon for besøkende om forbud mot telting er ikke satt opp her. På et skilt står det kun at det er ferdselsregler for øya og at besøkere oppfordres til å følge disse. De gjeldende ferdselsreglene finner vi på nettet. Disse ble fastsatt i daværende Våle kommune i 1996 og er klinkende klare.

LES Sommernetter på Langøya

«Langøya er et dagsturområde. Teltslagning er ikke tillatt. Båter som har ligget fortøyd mer enn ett døgn plikter å vike plass for andre», heter det i paragraf 3.

Forrige helg var det minst fem personer som uten å vite det, brøt disse ferdselsreglene. Undertegnede var en av disse fem, som overnattet i telt i det idylliske og sjønære området. At overnattingen var et brudd på reglene var jeg i likhet med de øvrige besøkerne ikke fullt klar over. Men hva er poenget med å åpne området for allmenheten, hvis det likevel ikke er tillatt å bruke det? Både NOAH og Holmestrand kommune har et ansvar her.

«Fem personer brøt reglene uten å vite det»

Under en padletur rundt øya forrige helg ble det synlig at andre besøkere hadde planer om overnatting andre steder. Noen hadde montert opp hengekøye i den østlige og skogkledte delen av øya, der det er mindre tilrettelagt for overnatting. Dette var vel å merke utenfor naturreservatet helt i nord, der det er strengere regler for hva man kan gjøre, av hensyn til naturen. Det er vanskelig å se at slike overnattinger innenfor områder som ikke er i industriell bruk, innebærer noen ulemper for NOAH.

LES Eva og Knut Henning: – Stortrives i Norges mest vanlige vei

Etter at Jarlsberg tok kontakt med NOAH om saken har da også selskapet snudd seg raskt. De har skrevet brev til Holmestrand kommune nettopp om ferdselsreglene. «NOAH Solutions ser at gjeldende ferdselsforskrift kan være til hinder for den fremtidige bruken av Langøya som Holmestrand kommune, vi og andre interessenter ønsker.

Det er spesielt paragraf 3 som vi mener er en utfordring, da denne paragrafen fastslår at Langøya er et dagsturområde med forbud mot teltslagning», uttaler myndighetskontakt Kjetil Hansen i NOAH i sitt brev, sendt 2. juni i år.

Da er det lov å håpe at det ikke går ytterligere fire år før ferdselsreglene åpner for telting, slik at områdene på Langøya som verbalt er åpnet for allmenhetens bruk, kan bli nettopp det, også juridisk.

En padlehuk forbeholdt kajakkpadlere er det også lov å håpe på.

LES Roar er selvoppnevnt søppelrydder: – Fordi jeg har tilhørighet til Langøya

Kommentarer til denne saken