(Tønsbergs Blad)

Onsdag ble det oppdaget et oljeflak i området rundt Hollenderbåen i Oslofjorden. Kystverket anslår flaket til å være rundt 200 x 50 meter stort.

– Vi vet ikke kilden til dette. Kystverkets trafikksentral i Horten fikk et skip som passerte til å sjekke det nærmere, og det viser seg at det er et tynt oljeflak, sier vaktleder i Kystverket, Silje Berger.

Varslet begge sider

Vurderingen Kystverket har gjort, er at oljen vil blande seg med sjøen relativt fort.

Artikkelen fortsetter under bildet

– Vi har varslet brannvesenet på Vestfold- og Østfoldsiden om dette. Utover det får vi ikke gjort noe mer med det. Det er for tynt til at vi klarer å samle det opp. Vi forventer heller ikke noe landpåslag, sier hun.

Ikke uvanlig

Berger forteller at det ikke er helt uvanlig at det dukker opp slike utslipp ved starten av båtsesongen.

– Dieselflak av denne typen er litt typisk for denne delen av året, sier hun.

Da en båt onsdag gikk på grunn på Masseløy, ble det rapportert om oljeflak rundt denne båten. Mannskapet på redningsskøyta RS «Eivind Eckbo» kontrollerte havaristen og kunne slå fast at utslippet nok ikke stammet fra denne båten.

Stort utslipp ved Skagen

Lørdag 27. mai var det et større oljeutslipp utenfor Skagen. Uhellet skjedde da det ble overbunkret olje mellom to fartøy utenfor Skagen. Både danske og svenske kystovervåking har arbeidet med å ta opp oljen. Om det er rester fra dette oljeutslippet som har nådd våre farvann vites ikke. Onsdag ble det meldt at det oljeklumper og små oljeflak hadde nådd land i viker på strekningen Lysekil og opp til Tanum.

Länstyrelsen Västra Götaland i Sverige melder at det er tatt opp rundt 7000 liter olje.

– Kystovervåkingen har tatt opp relativt store mengder olje, men de poengterer at uansett hvor nøye saneringsarbeidet utføres til sjøs, vil det alltid være olje som treffer land. Det er helt enkelt ikke mulig å foreta et fullstendig opptak av olje til sjøs, melder de på egne nettsider onsdag.

Her kan du følge Kustbevakningens arbeid for å ta opp oljen