(Nettavisen)

Saken er oppdatert med kommentarer fra Huseierne.

Torsdag 14. mars vedtok EU klimakrav som rammer 65 prosent av norske boligeiere med en kostnad på mellom 500.000 kroner og 1,5 millioner. – Vi fryktet dette, sier DNB-analytiker Simen Mortensen til Finansavisen.

Selv om det skal investeres store summer er det likevel usikkert om boligprisene vil øke.

– Vi er spent på hvordan direktivet skal tas inn i norsk lovverk, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen til Nettavisen.

Voldsom klimainvestering

Direktivet betyr en stor regning for flesteparten av norske boligeiere. Eiere av boliger og næringseiendom vil måtte investere massivt i utskifting av vinduer, etterisolering og varmepumper. Generalsekretær i Huseierne, Morten Andreas Meyer, forventer en stor kommende utgift for norske bolighetere.

– Vi anslår at regningen kommer på mellom 500.000 og 1,5 millioner kroner pr. bolig, sier Meyer i til Finansavisen.

Fra før har det vært foreslått oppgradering kun for de 30 prosent dårligste boligene i Norge. Disse har energimerking G og F. Nå er det klart at også boliger som i dag har energimerke E. Alle må opp på energimerke D eller bedre i løpet av de neste ti årene.

Vinduer og isolasjon

Vedtaket betyr at 65 prosent av norske boliger må oppgraderes. Og innen 2050 skal alle boliger og næringseiendommer være nullutslippsbygg.

Boligeiere må forberede seg på å gjøre tiltak som å isolere og å skifte vinduer.

Det er usikkert hvordan vedtaket vil påvirke boligprisene.

– Norge kan forhandle fram en EØS-løsning for hvordan reglene skal inn i norsk lovverk. Det at vi har mye fornybar energi i strømmiksen vår kan være et argument for å lempe på reglene, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen til Nettavisen.

Enøk-støtte

Han peker også på at offentlige støtteordninger vil ha betydning.

– I dag betaler folk via strømregningen inn til et enøk-fond i regi av Enova, min mindre går tilbake til enøkstøtte til husholdningene enn det de betaler inn. Denne diskusjonen vil komme for fullt nå.

Lauridsen peker også på at klimatiltakene vil gjøre det billigere å varme opp boligene og at det vil være en besparelse for boligeiere.

– Man kan se for seg at boliger som har behov for mange klimatiltak vil falle noe i pris, mens de som allerede har gjort tiltak kan øke, sier Lauridsen til Nettavisen.

Huseierne advarte i fjor høst mot millionsmellen. I tillegg til generelt høyere bokostnader fremover, kommer denne regningen på toppen.

Verst for utkantboligene

Forbruker- og kommunikasjonssjef Carsten Pihl i Huseierne sa på en boligkonferanse at det arbeides med et europeisk bygningsteknisk skriv for hvilke boliger som må oppgraderes. Boliger i energiklasse E og F skal antakelig opp til energiklasse D.

– Det kan bety 1 million for en vanlig enebolig. Jeg er særlig bekymret for utkantboligene, der en vanlig boligeier kan måtte ta alt selv. I et sameie og borettslag er det flere å fordele kostnadene på, advarte Pihl.