Gå til sidens hovedinnhold

Og så var det på'n igjen

Ingen overraskelse, men likevel et tilbakeskritt som merkes. Nok en gang må bedrifter midlertidig stenge, skoler må tilpasse læring og folk flest må krype inn i sitt eget skall - for en stund.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Helt som ventet, eller fryktet. Koronaen, og fare for økt smitte strammer grepet igjen.

Julehandel, mye reisevirksomhet – selv om det har vært innenfor landets grenser – samt mer sosial omgang enn på lenge, kan få smittetallene til å fyke i været igjen.

Regjeringen, Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet har derfor besluttet å tråkke kraftig på bremsen nok en gang. De vil ikke ha en stor tredje bølge av koronaen siden utbruddet i mars i fjor. Men det er uenighet om hvor strengt det skal være denne gangen.

LES Tidligere tilbake på jobb: – Kan holde med sju dagers karantene

Søndag ble likevel en mørk dag for alle som nå håpet på, og ikke minst ønsket seg, en mer normalisert hverdag fra nyttår av.

De foreløpige forsterkede nasjonale smitteverntiltakene vil gjelde de neste to ukene. Statsminister Erna Solberg ber om et felles krafttak.

Før jul sa hun at hun aldri hadde trodd at hun som statsminister skulle bestemme hvor mange gjester det norske folk kunne ha i jula. Nå ber hun oss om å stenge døra for gjester i 14 dager.

Samtidig blir alt av organiserte aktiviteter innendørs, enten det er idrett, religion, foreninger eller kultur satt på vent. Videregående skoler og ungdomsskoler blir røde soner, og høyere utdanning skal ikke starte opp igjen etter julepausen før 18. januar. Og det er tilbake på hjemmekontor for dem som kan.

Utelivet må også tåle mer: all skjenking av alkohol på utesteder blir forbudt.

Og vi må bare håpe at to uker holder.

LES 5,9 millioner: Guri ber fylkespolitikerne prioritere barn og unge

Kommentarer til denne saken