Gå til sidens hovedinnhold

Og så falt taket ned igjen

Jarlsberg har sett tilbake på koronaåret som har gått.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ett skritt fram og to tilbake. Det er min korte og umiddelbare oppsummering av det siste året. Nei, akkurat nå – tre skritt tilbake.

For en drøy uke siden satt redaksjonen – digitalt og fysisk, altså med god avstand, og kastet fram ideer til hvordan vi som lokalavis tett på begivenhetene i Holmestrand kommune det siste året, skulle markere ettårsdagen for Ernas kraftfulle tale om å stenge ned landet. Et tilbakeblikk.

I stedet opplever vi på årsdagen 12. mars at vi er inne i den strengeste tiltaksuken lokalt så langt i pandemien. Hvilken bølge, tre eller fire vi nå er inne i er alt etter hvordan man teller, men så kraftfullt som nå hadde vi ikke helt sett at den skulle komme.

Alle husker at helseminister Bent Høie måtte stoppe statsministeren da hun strakk fram armen for et håndtrykk med Folkehelseinstituttets direktør Camilla Stoltenberg. Øyeblikket som på direkten i beste sendetid lærte oss å droppe hilsing med hånda på ubestemt tid.

LES Tviler på at det blir hotelldrift i sommer – vurderer seniorpensjonat som et framtidig marked

Før det hadde Erna kalt tiltakene for de mest inngripende i Norge i fredstid. Og Norge stoppet opp. Det var faktisk krise, vi var en del av den, vi skjønte det, og den rammet alle, men på ulike måter skulle det vise seg.

Før mars hadde vi hørt om viruset som herjet i kinesiske Wuhan, liv gikk tapt, og viruset hadde rukket å flytte seg til Europa, og spesielt Italia. Det første tilfellet i Norge ble rapportert å være en kvinne fra Tromsø, som hadde vært på reise i Kina. Datoen var 26. februar.

Så kom den første sykehusinnleggelsen. Vi mer enn før ante at noe stort og stygt var på gang, men vi visste ikke mye.

Men torsdag 12. mars var det alvor. Lyset gikk, og det fulgte kaotiske, for ikke å si paniske uker for alle, og bryteren er ikke helt skrudd på igjen. Ett år har gått!

«12. mars var det alvor. Lyset ble skrudd av»

Tirsdag 10. mars bekreftet Holmestrand kommune at det første tilfellet av smitte var påvist her. En ansatt ved Hydro ble således historisk med bekreftet smitte uken før. Til alt hell har det kun vært ett koronadødsfall i Holmestrand dette året. 6. desember døde Odd Larsen (84) på sykehuset i Tønsberg etter et relativt kort sykeleie.

LES Mer friluftsliv i korona-året

Og i skrivende stund har 271 personer vært bekreftet smittet i kommunen.

Fra lokalredaksjonen i Havnegaten, og rundt om på hjemmekontor hos journalistene, har vi opplevd et enormt behov for informasjon nærmest fra minutt til minutt i hektiske perioder. Aldri har lokalavisens nettdekning vært viktigere for folk. Nettet har gått varmt, og vi har hatt følelsen av ikke å få produsert nyheter nok, og fort nok.

Flere av våre eldre lesere ble mer digitale i løpet av noen dager enn de vanligvis blir på et år.

Det har vært, og er – stritt med korona.

LES Regjeringen onsdag kveld: Innfører strengere regionale tiltak i Holmestrand kommune

Kommentarer til denne saken