Vinner av skulpturkonkurransen klar:– Vil glede og provosere

Artikkelen er over 19 år gammel

Skipsbyggerhistorie, den kulturbærende voksne kvinnen og sjøen er tre bærende elementer i vinnerutkastet til den planlagte jubileumsskulpturen i Holmestrand. – Vi håper denne vil glede og provosere i hundrevis av år, sier jubileumskoordinator Mette Marit Bie Sørum.

DEL
HOLMESTRAND: Juryen var enstemmig i sin avgjørelse da de valgte å gå for ideen og modellen ”Nysgjerrig” av Asbjørn Høglund. Medlemmene av juryen mente modellen var den mest originale av de til sammen syv forslagene, og at den passet best inn i havnemiljøet i Holmestrand. Skulpturen består av en kjølstokk – det første elementet i all båtbygging. På kjølstokken, som skal utføres enten i tre eller i stein, står en kvinne og ser inn i byen. Under den avlange skulpturen vil det være et vannspeil, og kanskje også en fontene.
– Kvinnen representerer nåtiden, står med beina plantet i historien og skuer nysgjerrig inn i framtiden, forklarer kunstneren Asbjørn Høglund.
Dette var elementer skulpturkomiteen gjerne ville ha med, og fortid, nåtid og framtid er også tema gjennom hele jubileumsåret. Kunstneren har lagt vekt på at den voksne kvinnen er vår tids viktigste kulturbærer, ved at hun benytter seg av kulturen og samtidig veileder og gir kunnskap til sine barn og barnebarn.

Rimelig skulptur
– Mange har reagert på at det skal brukes 500.000 kroner på en slik skulptur – hvor kommer pengene fra?
– Det er ikke slik at dette er penger som ellers kunne vært brukt på sykehjemsplasser eller andre investeringer i kommunen. Disse pengene er satt av over jubileumsbudsjettet og er helt uavhengig av kommunens budsjett, forklarer Bie Sørum.
Med på spleiselaget er staten, fylkeskommunen, kommunen og næringslivet. I tillegg skal billettinntektene fra de ulike arrangementene bidra.
– Vi vil også søke om utsmykningsmidler fra stat og fylke, sier Bie Sørum.
Både ordfører Johan Svele og Bie Sørum er opptatt av at det offentlige rommet i Holmestrand trenger en oppløfting. Skulpturen skal bidra til dette, og vil stå på brygga. På samme akse som Ada Madsens skulptur av Backer-søstrene skal den bli en avslutning på tusenårs-plassen, torgområdet og den ventede opplyste fjellveggen.

Artikkeltags