(Tønsbergs Blad)

Geir Ove Kvalheim håpet å få samlet inn noen hundre klesplagg og tepper høsten 2016, men fikk raskt inn 47 tonn fra gavmilde givere i Vestfold og resten av landet. Dermed måtte det også på plass betydelige midler for å få fraktet tøyet til syrere som har flyktet i båt og kommet i land på Lesvos i Hellas.

Derfor startet Kvalheims daværende kjæreste innsamlingen «Caravan of hope» 15. desember 2016. Pengene ble øremerket barn rammet av konflikten i Syria. Pengeinnsamlingen ble opprettet hos nettstedet bidra.no, som organiserer folkefinansiering for ulike formål.

Det gikk ikke lang tid før pengene begynte å strømme inn.

LES OGSÅ: Tulle (78) støttet bedrageridømte Geir Ove Kvalheims arbeid med 65.000 kroner – frykter pengene ikke kom fram (+)

Flere var bekymret

Totalt hadde prosjektet samlet inn 125.000 kroner da innsamlingen ble avsluttet 2. januar 2017. Men mens pengene tikket inn på konto, fikk bidra.no flere henvendelser fra bekymrede mennesker. Flere var urolige for om pengene faktisk ville komme flyktningene på Lesvos til gode. Hos de ansatte i bidra.no begynte varsellampene å blinke.

– Vi forsto ganske fort at kvinnen som hadde opprettet innsamlingen bare var en stråperson og at Kvalheim egentlig sto bak. Han fremstår som en noe manipulerende person med bedragerhistorikk, så vi velger å holde en viss avstand, sier strategisk leder Jan Olav Ryfetten i Bidra.no AS.

Firmaet bakgrunnssjekker personer som benytter tjenesten, og har utarbeidet sikkerhetsrutiner i samarbeid med DNB, betalingsløsningsselskapet Teller og revisjons- og rådgivningsfirmaet PricewaterhouseCoopers (PwC).

(Artikkelen fortsetter under bildet)

 

– Bare tull. Det var min daværende kjæreste som samlet inn. Hun er et selvstendig juridisk individ og har et brennende engasjement i å hjelpe andre. Det er ekstremt uverdig av dem å fremstille henne som noe annet enn et hardt arbeidende, ærlig og dypt engasjert medmenneske, sier Geir Ove Kvalheim.

Utover det kommenterer han kun saken uten å ville bli sitert. At pengene til slutt ble overført direkte til Dreyer Transport AS, som garanterte for oppdraget, nevner han ikke før han blir spurt. Ifølge Kvalheim, skjedde det etter ønske fra ekskjæresten.

– Det er ikke helt i samsvar med det vi oppfattet, kommenterer Ryfetten, som hadde e-postkorrespondanse både med Kvalheim og ekskjæresten hans vedrørende utbetalingen.

Dreyer Transport kan dokumentere at de jevnlig hadde dialog med Kvalheim om transporten i en rekke sms-er, og ikke kjæresten hans.

Fengselsdømt for svindel

I september 2012 ble Kvalheim av Oslo tingrett dømt til to års fengsel for grovt bedrageri, etter å både ha solgt og forsøkt å selge falske dokumenter og skrifter av Knut Hamsun og Henrik Ibsen for flere hundre tusen kroner. Han ble også idømt å betale 695.500 kroner i erstatning til Nasjonalbiblioteket, samt at han må tåle inndragning av et beløp på 600.750 kroner for å dekke erstatningskravet. I tillegg kom rettens utgifter på 50.000 kroner, etter en to måneder lang rettssak med rundt 90 vitner.

I juni 2013 ble fengselsstraffen i Borgarting lagmannsrett redusert til ett år og ni måneder, hvorav ni måneder betinget på grunn av lang etterforskning. Resten av straffeutmålingen fra tingretten ble stående.

«Tiltalte utnyttet en tillit på en manipulerende måte (...) De ble utsatt for et planlagt og nøye utført bedrageri (...)» bemerket lagmannsretten.

– Dommen er uriktig. Uansett har den ikke relevans til andre frivilliges innsamling av logistikkmidler til en hjelpesending, sier Geir Ove Kvalheim.

Firmaet vurderte å betale giverne tilbake

Bidra.no AS vurderte derfor om pengene kunne utbetales til innsamleren, eller om det skulle tilbakebetales de 455 personene som hadde donert pengene.

– Vi må være veldig varsomme med hva vi gjør. Selv om personene bak kan være tvilsomme, er det formålet som til sjuende og sist er det viktige. Etter mange runder valgte vi derfor å betale pengene direkte til transportselskapet Dreyer AS. Vi opplever at Kvalheim ikke var så glad for det, han ønsket heller pengene inn på kjærestens konto, sier Ryfetten.

Dermed kunne første forsending på 15 tonn fraktes med en av Dreyer Transports semitrailere, etter å ha stått på vent i selskapets lokaler i rundt en måned.

– Vi fikk bekreftet at Dreyer transport er et seriøst firma. Firmaet stilte som garantist for at lasten kom fram, sier Ryfetten.

Dreyer Transport AS har også fraktet hjelpesendinger til Lesvos, Chios og Samos for to andre veldedige organisasjoner, deriblant Dråpen i havet to ganger. Ekteparkt i familiebedriften har også blitt værende for å jobbe som frivillige blant flyktningene som kom i land i Hellas etter flere av transportoppdragene.

. Kvalheim har lovet at resten vil bli sendt i november.

«Jeg har vært utallige ganger i mediene helt siden 1989, som frivillig og initiativtaker til enormt mange hjelpetiltak – alle like ryddige og transparente» argumenterte Kvalheim i en e-post da bidra.no ikke ville utbetale pengene.