Det er førjulstid og asylmottaket i Sandefjord er lagt ned. Behovet er mindre. Geir Ove Kvalheim (47) og noen medhjelpere laster en varebil i Sandefjord med plastsekker fulle av tekstiler, donert av sandefjordinger som vil hjelpe syrere på flukt. Posene er pakket med klær, tepper og annet som kan varme kalde flyktninger som kommer i land på Lesvos i vinter-Hellas.
Det som er igjen av ting ved mottaket blir sortert av flyktningene som har fått opphold i Sandefjord. De vet godt hva som trengs der nede i Hellas.
– Jeg hadde håpet på ett lastebillass, men vi kommer til å kjøre fire lastebiler ned, sier Geir Ove Kvalheim med et stort smil, til lokalavisa.
Holmestrandingen, som i flere år også bodde på Nøtterøy, sørger for at den fullastede varebilen kjører til et lager i Oslo. Sammen med donasjoner fra andre byer i landet, skal det derfra kjøres ned til tre flyktningleirer på Lesvos. To måneder tidligere ba han om tepper, varme, jakker, soveposer, luer, votter og lignende til flyktningene.
«Hva sier dere, folkens? Skal vi gjøre det vi kan for å gi barna og familiene deres en litt lysere jul og en litt bedre vinter?» skriver han blant annet i innlegget sitt på Facebook, og legger ved et bilde av en 2–3 år gammel gutt, og en baby pakket inn i et teppe.
LES OGSÅ: Tulle (78) støttet bedrageridømte Geir Ove Kvalheims arbeid med 65.000 kroner – frykter pengene ikke kom fram (+)
Sammen med sin daværende kjæreste hadde Kvalheim nettopp vært på den greske øya og hjulpet til i flyktningleiren Moria med varmt tøy, rent vann og mat, etter en voldsom brann der mange mistet det lille de hadde.
Han får enorm respons
Geir Ove oppfordrer til å dele innlegget, og folk deler. Hele 1.441 ganger. Noen tilbyr seg å hjelpe til med kjøring og innsamling i andre byer. Kvinner strikker varme, nye klær. Folk vil donere og levere flere steder i Vestfold, Oslo, Bergen, Son, Kragerø, Drammen, Hønefoss, Sunnmøre og Toten. Geir Ove er optimistisk, takker, og svarer at han nok skal få ordnet henting i flere av byene.
– Da jeg la ut Facebook-posten, var jeg ikke forberedt på responsen, forteller Geir Ove Kvalheim.
Han oppgir at han mottok 1.000 privatmeldinger på Facebook i løpet av én uke. Det var tidkrevende å gjøre henteavtaler med alle.
– Det ble ofte mange meldinger fram og tilbake med hver enkelt før jeg fikk vite hvor mye de ville gi, og nøyaktig hvor de bodde. Neste gang ville jeg brukt et skjema for å få all informasjon med en gang. Det var min feil. Jeg lærer underveis og er veldig takknemlig for alle som engasjerer seg, sier 47-åringen.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Silje Herup Juvet fra Holmestrand er en av mange givere.
– Det føles helt fantastisk å kunne bidra. Med denne innsamlingen visste jeg at jeg gjorde en forskjell for mange, sier hun når avisen tar kontakt.
Selv leverte hun vinterklær, støvler, ulltøy og dresser i barnestørrelse. Noen meldte seg frivillig til å hjelpe til å samle inn det folk ville gi.
– Som minner, hadde jeg spart på små ullbodyer sønnen min brukte som baby. Det gikk rett i veska uten å blunke, forteller Juvet.
LES OGSÅ: Drar til Lesvos for å hjelpe flyktninger (+)
Bare en brøkdel har nådd flyktningene
Men bare en tredjedel av de varme klærne, teppene og lekene og barneutstyret har nådd flyktningene. Av de 47 tonnene som ble samlet inn i fjor høst, er 15 tonn fremme hos syriske flyktninger på Lesvos. Resten står lagret på containere i Holmestrand og på Oppaker.
– Vi samlet inn mye mer enn vi klarte å sende ned. Resten skal sendes til Lesvos i november med skip, sier 47-åringen, som nå befinner seg i Irak der han hjelper krigsrammede barn.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Uten en skikkelig logistikkplan og med 47 tonn tøy, måtte Geir Ove finne ut hvordan han skulle skaffe finansiering for å få fraktet alt til flyktningene på Lesvos. Den tøffeste delen av vinteren nærmet seg og flyktningene kom i land med våte og tynne klær. I de tre flyktningleirene Moria, Kara Tepe og Pikpa, trengtes det varmt tøy.
Geir Oves daværende kjæreste opprettet en innsamling, for å finansiere transporten av hjelpesendingen. I midten av februar, kom endelig en full trailer med 15 tonn fram til flyktningene. Etter dette, har ikke mer blitt sendt ned. Mesteparten av hjelpesendingen besto av varmt tøy, tepper og soveposer.
Betrygger giverne
– Vi startet dette i håp om å sende ned noen hundre plagg og tepper. Men vi klarte å få avgårde 15 tonn. Uten det, ville mange frosset i hjel, sier Geir Ove Kvalheim.
– Hva vil du si til givere som er skuffet over at det de ga ikke har kommet fram?
– Da vil jeg betrygge dem. Da må de holde håpet oppe og fokus på at vi klarte å hjelpe tusenvis av mennesker. Når vi sender ned i november, har vi reddet liv sammen, sier han.
LES OGSÅ: Kjører 7000 km for å hjelpe