Gå til sidens hovedinnhold

Dette synet gir Jan grunn til bekymring

Artikkelen er over 2 år gammel

Høsttendensene vi ser allerede er dårlig nytt for naturen, mener skogpleier Jan Grønseth fra Hof.

HOLMESTRAND: Løvfallet og høstfargene kom tidlig til Holmestrand i år. Spesielt oppover skrenten spragler det i gult, brunt og oransje, mens bladene ligger tett på bakken.

Aldri sett maken

Går du tettere på, er det imidlertid liten grunn til å feire høstens ankomst: Det er naturlig nok uttørkede blader som dingler fra de slitne grenene.

– Det som skjer, er at buskene og trærne ikke får nok vann. Da trekker sukkeret og saltene ut av bladene, og vi får en tidlig høst. Samtidig har det vært veldig varmt over tid, noe som har gjort at veksten har gått voldsomt raskt i år. For eksempel plukket vi molter på fjellet en måned før normalt i år. Det lille som var av blåbær, tørket ut i tidlig juli, sier Jan Grønseth, som jobber som skogpleier i hjembygda Hof.

Han har aldri før opplevd at høsten har kommet så tidlig, og sier det nå er gått for langt til at trær og planter kan hente seg inn igjen og gi en tilnærmet normal høst. Trolig vil vi dermed se naken skog langt tidligere enn vanlig i år – noen bjørketrær har ifølge Grønseth allerede felt sin prakt.

(Saken fortsetter under bildet)

LES OGSÅ: Hogde ned trær som mange i Hof er glad i. Nå er både hofsokninger og driftsleder lei seg.

Trær dør

Og for enkelte medlemmer av faunaen har ekstremværet denne sommeren allerede fått den ultimate konsekvensen.

– Jeg ser en del grantrær som ikke har tålt det, og som er i gang med å tørke ut og dø. I tillegg kan granbarkbillen, som tar livet av grantrær, ha hatt en veldig oppblomstring. Neste år vil vi helt sikkert se en del døde trær, sier Grønseth.

Han legger til:

– De fleste artene kan tåle én ekstrem sesong. Konsekvensene vil bli mye større om vi får to eller tre slike sommere på rappen. Da vil trærnes tåleevne bli såpass utfordret at det kan dø skog over store områder, forklarer hofsokningen.

(Saken fortsetter under bildet)

LES OGSÅ: Færre elg å jakte på for elgjegerne

Gir grunn til håp

Grønseth finner imidlertid én grunn til å se positivt på det vi nå ser.

– Jeg har vært opptatt av klimaendringene i mange år, og nå i sommer merker jeg at mange flere begynner å tenke på disse tingene og innser at vi ikke kan fortsette å forbruke mer og mer. Dette handler også om matvaresikkerhet, sier Grønseth

– Jeg er i Vesterålen nå, og snakker med fiskere og sauebønder som veldig tydelig merker at ting endrer seg, sier Grønseth. Han er overbevist om at klimaendringene vi opplever er menneskeskapt, og mener at vi nå ser konsekvensene den store økningen i bruk av fossile brennstoff de siste tiårene.

– Det er aldri for sent å ta dette innover seg og gjøre mer for klimaet, avslutter han.

Kommentarer til denne saken