Adrian (16) og kameratene er lei av å bli mistenkeliggjort av politi og sambygdinger: – Ikke moro å få skylda for noe vi ikke har gjort

FØLER SEG UGLESETT: Adrian Myrbråten, Filip Warhuus, Aleksander Lie (alle 16) og Vegard Bjune (17) er del av det unge mc-miljøet i Hof.

FØLER SEG UGLESETT: Adrian Myrbråten, Filip Warhuus, Aleksander Lie (alle 16) og Vegard Bjune (17) er del av det unge mc-miljøet i Hof. Foto:

Det unge mc-miljøet i Hof opplever at de må ta støyten for grisekjøring utført av voksne med større motorsykler. – Meldingene går på både tyngre og lettere motorsykler, forklarer krimsjefen.

DEL

HOF: Natt til mandag ble to 16-åringer med lettmotorsykkel anholdt av politiet ved Best-stasjonen i Hof sentrum. Ifølge Twitter-meldingen politiet sendte ut, ble de anmeldt for å ha kjørt motorsykkel uten leselig kjennemerke. I tillegg het det i meldingen at det har vært «mye klager på støy og kjøring i strid med trafikkreglene i området».

Men her er det mye som skurrer, forklarer Adrian Myrbråten (16) fra Hof, en av ungguttene som ble stanset. Faren hans Marius kan selv vise til det forenklede forelegget på 2.600 kroner som politipatruljen utstedte til sønnen – beviset på at saken ble gjort opp der og da, uten anmeldelse.

Men det er heller ikke det verste – det er derimot måten Adrian og kameratene opplever at lokalbefolkningen og politiet ugleser dem for at de kjører lettmotorsykkel. Bakgrunnen er villmannskjøringen på motorsykkel som har skapt frykt i bygda de siste par ukene.

«Nå er det nok»

Adrian forteller at han og en kompis – som begge bor i Hof sentrum – hadde sittet stille ved bensinstasjonen med motorsyklene sine og pratet sammen i en time eller to da patruljen svingte inn på stedet rundt klokken kvart på ett på natta.

– De kom og sa «Nå er det nok, gutter», for de hadde fått klager på støy og grisekjøring hele dagen. Vi forklarte at vi ikke hadde kjørt, men det virket ikke som det spilte noen rolle for dem. Da sa de bare «Noen må ta straffen», hevder Adrian.

Han forteller at patruljen da kikket på syklene, og så Adrians bakskilt, som ifølge ham var blitt knekt ved et uhell dagen før. Skiltet til kompisen sto i feil vinkel.

– Dermed ble vi bedt om å ta imot og godta et forenklet forelegg – hvis ikke ville vi bli anmeldt, forteller han.

Ifølge Adrian skal den ene av politibetjentene ha vært overbevist om at skiltet var blitt knekt med vilje for å lettere slippe unna politiet.

(Saken fortsetter under bildet)

STRAFFBART: Den ene 16-åringen fikk forelegg fordi skiltet sto bøyd i denne posisjonen, forklarer Adrian Myrbråten. (Bildet er sladdet av Jarlsberg)

STRAFFBART: Den ene 16-åringen fikk forelegg fordi skiltet sto bøyd i denne posisjonen, forklarer Adrian Myrbråten. (Bildet er sladdet av Jarlsberg) Foto:

LES OGSÅ: Skadet fingeren og grisekjørte på Bispeveien – så ble han stoppet av politiet

Bøyd oppover

Adrian viser bilde av kameratens motorsykkel, hvor skiltet er bøyd oppover. 16-åringen selv sier til Jarlsberg at skiltet har stått slik siden han kjøpte den, og at politiet aldri har sagt det var noe ulovlig ved det, selv om de skal ha stanset ved bensinstasjonen for å se på sykkelen hans flere ganger.

Episoden endte med at Adrian måtte trille motorsykkelen hjem. Hans far Marius Myrbråten forteller at han har hatt mye kontakt med politiet i etterkant.

– Politiet burde sørge for å få ungdommen på sin side, ikke minst i denne saken, og da er ikke dette måten å gjøre det på. De gir forelegg for noe de ikke kan bevise – de har ikke sett guttene kjøre med feil på skiltene – og skiltet til den andre gutten var heller ikke uleselig. Dette er å produsere lovbrudd, og det har jeg fått gehør for når jeg har snakket med politiet, hevder Marius Myrbråten.

– Dessuten kan ikke personer under 18 år godta forelegg uten at det vedtas av foresatte, fortsetter han.

Han forteller at de trolig vil betale boten, men at de samtidig vil legge inn en klage på hvordan saken ble håndtert fra patruljens side.

LES OGSÅ: Ny sjakkbrikke forsvunnet fra Dr. Graaruds plass

– Blir tutet og blinket på

Adrian tror politiets iver i saken har sammenheng med at folk i bygda mener lokale ungdommer står bak den uvettige kjøringen. Ifølge Adrian er det en gjeng på cirka ti jevnaldrende Hof-gutter som kjører moped eller lettmotorsykkel. Samtidig var de som uttalte seg i den opprinnelige Jarlsberg-saken tydelige på at motorsyklistene de klager på kommer fra utenfor bygda.

– Vi har opplevd at det har kommet en gjeng med voksne og skrevet ned skiltnumrene våre og ringt noen og lest dem opp. Andre tuter på oss og blinker med fjernlysene når vi kjører, forteller han. Han håper at voksne heretter vil ta kontakt på en høflig måte dersom de har noe å utsette på ungdommenes kjøring.

På Best treffer vi også kameratene hans Filip Warhuus (16), Aleksander Lie (16) og Vegard Bjune (17). De har samme oppfatning, og viser til diskusjon på en Facebook-gruppe for hofsokninger.

– Vi er kanskje rundt og lager litt lyd, men vi råkjører ikke på den måten – det er ikke mulig. Vi har sykler med 125 cc-motor, mens dem det gjelder er voksne folk som kjører med 1.000 ccm, forklarer gutta.

De forteller at de har sett råkjørerne på Best flere ganger når de har stoppet for å vaske sykkelen. De har også sett dem når de har «burnet» (spinne på bakhjulet, journ.anm.), foretatt farlige forbikjøringer og kjøre i hastigheter som går langt over fartsgrensa.

– Det er ikke moro å få skylda for noe vi ikke har gjort, så vi håper de det gjelder blir tatt snart, sier guttene.

(Saken fortsetter under skjermdumpen)

INGEN SAMMENHENG: Kriminalsjef Jan Frode Johannessen ved Horten politistasjon fastslår at politiet ikke kan si det er noen sammenheng mellom feil ved guttenes motorsykler og grisekjøringen i Hof den siste tiden. Det stemmer heller ikke at det ble noen anmeldelse.

INGEN SAMMENHENG: Kriminalsjef Jan Frode Johannessen ved Horten politistasjon fastslår at politiet ikke kan si det er noen sammenheng mellom feil ved guttenes motorsykler og grisekjøringen i Hof den siste tiden. Det stemmer heller ikke at det ble noen anmeldelse. Foto:

Råkjøringen fortsetter

Samtidig fortsetter råkjøringen i bygda. Laila Thorrud, som bor mellom Eidsfoss og grensa til Øvre Eiker, forteller at hun ble skremt av tre motorsyklister som råkjørte langs Eikeren en gang mellom klokken 21 og 2130 mandag kveld.

– De kjørte i en vanvittig fart – det virket som de prøvde å ta igjen hverandre. Det har vært så mye råkjøring med motorsykler her at jeg har ringt politiet to ganger de siste par ukene, sier Thorrud, som er sikker på at motorsyklistene hører hjemme i eikerbygdene, da de gjerne returnerer samme vei som de kom. Etter hennes oppfatning er det ingen tvil om at dette er tunge motorsyklister.

– De gjør det ubehagelig å ferdes her både til fots og langs veien. Her bare venter vi på at det skal skje en ulykke, sier Thorrud.

Også andre vitner melder om tilsvarende kjøring i gamle Hof kommune tirsdag kveld. Hastighetsberegningene varierer fra "160" til "250" kilometer i timen.

LES OGSÅ: Slik så det ut da karene forlot festen ved naturreservatet

Tar grisekjøringen på alvor

Jan Frode Johannessen, sjef for kriminalavdelingen ved Horten politistasjon, sier at de rykket ut til Hof etter melding om grisekjøring med moped på riksvei 35 i Hof sentrum klokken 2340, men at han ikke har belegg for å si at 16-åringene har noe med det å gjøre, ikke minst siden patruljen kom såpass sent til stedet.

– Det patruljen sier til meg, er at de måtte reagere da de så at skiltene på guttenes motorsykler ikke var som de skulle – det ene var knekt, mens det andre var bøyd slik at det ikke var leselig for bilførere bakfra. De ble ilagt forenklede forelegg, som guttene vedtok på stedet, men som også må skrives under av verge i ettertid. At det kom ut at det var opprettet sak og anmeldt, dreier seg om en feilskriving og en misforståelse, sier Johannessen.

Han bestrider at patruljen skal ha uttrykt at «noen må ta straffen», eller lignende.

– Patruljen har opplyst dem om at politiet vil patruljere i området, kontrollere sykler og vil reagere når de oppdager noe straffbart, sier krimsjefen.

LES OGSÅ: Her ble en bilist et førerkort fattigere

Han opplyser at politiet tar meldingene om grisekjøring i Hof alvorlig, og derfor vil rykke ut på slike meldinger når de har kapasitet. Meldingene skal gå på kjøring med både lette og tyngre motorsykler, og krimsjefen forklarer at han håper politiets tilstedeværelse vil forebygge ulykker.

Han kjenner ikke til at politiet skal ha stoppet ungdommer med lettmotorsykkel flere ganger den siste tiden, men forklarer at politiet har anledning til å stanse kjøretøyer for kontroll, uavhengig av om det har skjedd et lovbrudd eller ikke.

– Kjører du pent, er ikke dette noe problem. Vi er ute etter å ta de som grisekjører, ikke de som kjører lovlydig, sier Johannessen.

Artikkeltags