Husøy/Hof: I april har han vært selvstendig næringsdrivende i ett år, og det har vært både magre dager, men også uker med mer enn fullt program for den unge mureren fra Hof.

- Nå etter nyttår har det stabilisert seg, og jeg har en mer jevn flyt av oppdrag, forteller Morten. I går gjorde han ferdig en flisjobb på et bad i et bolighus på Husøy, og nye oppdrag - også det bad - venter denne uka i Drammen før pendling bringer Hof-gutten til Oslo uka deretter igjen.

- Å bo i Hof er ganske kurant når det gjelder pendling til oppdrag. På en time kommer jeg ganske langt i alle retninger, sier han. Så langt har det vært minimalt med oppdrag i hjembygda.


En håndverkerfamilie

Morten kan fortelle at han kommer fra en familie av håndverkere. Mest snekkere, men også bilmekanikerfaget.

- Vi er vel praktikere, og da passet det vel også best for meg ikke å velge noe akademisk, smiler han.

At det skulle bli murer som fagretning var ikke noe opplagt valg, men i praksisen på skolen fenget det med betong, murerskje og fliser.

Etter ungdomsskolen i Hof var byggfaglinja ved Re videregående skole neste stopp.

- Både ved snekring og muring så synes resultatet av det du gjør med en gang, men jeg fikk sansen for muring. Det er noe med finishen og nøyaktigheten i murerarbeid som tiltaler, forklarer han. Av tre byggfagklasser ved skolen i Re, kan Morten fortelle at det har blitt fire murere.


Tok fagbrev i Sandefjord

Etter det andre året på videregående på Teie, fortsatte han i lære hos murer Vidar S. Johansen i Vivestad. Læra ble avsluttet med et halvt år ved Sandefjord Mur & Flis.

- Ved fagprøven hadde jeg ei uke til rådighet. Jeg skulle planlegge og gjennomføre muring av en vegg med ett vindu. Over vinduet skulle det være en bue, og det skulle også være en søyle som var trukket litt ut av veggen. Det hele skulle pusses etter at sensor hadde sjekket grunnlaget, forteller Morten. Fagprøven ga toppkarakter.


Litt opp og ned i starten

- Å starte for seg selv var enkelt, men det gikk litt opp og ned med oppdragene. Et par småjobber ble det til og begynne med, og så ballet det på seg, men så ble det veldig stille igjen på senhøsten - men nå håper jeg det har stabilisert seg, sier han.

- Jeg må også si at jeg hadde litt drahjelp. Jeg var ansatt i Holmestrand Bygg og Eiendomsutvikling da mitt firma Murer og Flislegger Morten Nestaker ble etablert. En grei arbeidsgiver sa ja til en slik ordning i tre måneder så jeg skulle komme i gang for meg selv. I dag har jeg et samarbeid med Sande Flis og Bad og flere av jobbene jeg har gjort - blant annet denne på Husøy - har kommet til gjennom dette samarbeidet, opplyser Morten.


København i to uker

Den mest spesielle jobben han har gjort så langt er et to ukers oppdrag for Color Line i København.

- Sammen med flere håndverkere jeg ikke kjente på forhånd ble vi engasjert til å flislegge flere rom på en av selskapets ferjer. Jeg bodde to uker ombord ved kaia i København mens jobben ble gjort. Et artig avbrekk, sier han.

Mortens favorittjobber er flislegging - dersom ikke baderommene er veldig små - da er det ofte mye plunder.

- Flislegging er også det jeg gjort mest av til nå, men også peismuring annet finarbeid finner jeg utfordrende. Alt er egentlig en utfordring, og det er alltid en kunde som helst skal bli fornøyd, sier han. Morten håper også på lokale oppdrag etterhvert, men ser det som mest sannsynlig at det fleste jobbene vil bli nordover mot Drammen og Oslo.


Kast deg ut i det

Morten S. Nestaker opplever å ha lykkes så langt som selvstendig, og han oppfordrer andre unge til å kaste seg ut i det - tross finanskrise og trange tider.

- Det gikk som sagt litt trått en stund, men da sendte jeg en e-post til andre firmaer med spørsmål om de trengte litt hjelp. Etter det har jeg vært fullbooket, avslutter han.