(Tønsbergs Blad)

Ulykken skjedde i vinterferien sent i februar i år. Tobarnsfamilien fra Holmestrand var i Østerrike for å stå på ski da de frontkolliderte med en 24 år gammel østerriksk mann i fjellområdene ved Leogang, ikke langt fra Kitzbühel. 24-åringen i den andre bilen omkom.

«Ekstremt risikabel» kjøring

Familiefaren (42) ble siktet for bildrap og satt varetektsfengslet i rundt seks uker etter sykehusinnleggelsen.

Det ble tatt blodprøver for å undersøke om han hadde kjørt i rus, men disse viste senere at han ikke hadde noen rusmidler i blodet. Begge bilvrakene ble beslaglagt i håp om å finne ut mer om forløpet til ulykken via bilenes datamaskiner. Det var holmestrandingens bil som hadde kommet over i feil kjørefelt. I avisa Salzburger Nachrichten ble mannens kjøring beskrevet som «ekstremt risikabel» av Barbara Fischer ved Statsadvokatens kontor.

Ifølge det lokale politiet fikk moren og ett av barna i familien fra Holmestrand livstruende skader, mens faren bak rattet og det andre barnet ble hardt skadet. Alle ble innlagt på sykehus i Østerrike.

Mannen ble etter hvert også tiltalt for bildrap. Ifølge påtalemyndigheten i Østerrike burde nordmannen ha forstått at han ved sin «halsbrekkende kjøring kunne drepe noen».

Utenriksdepartementet var involvert og bisto den norske familien.

Overført til forvaring

Onsdag ble 42-åringen overført til «midlertidig forvaring» av fengselet i Salzburg.

Sjåføren var trolig ikke ansvarlig for sine handlinger, og derfor ikke strafferettslig ansvarlig, skriver avisen Salzburg 24.

I en nevropsykiatrisk foreløpig rapport fra psykiater og nevrolog Gabriele Wörgötter, står det at mannen «nesten helt sikkert befant seg i en psykotisk tilstand».

I sin foreløpige vurdering, har Wörgötter konkludert med at nordmannen tilfredsstiller vilkårene for en henvisning til en institusjon for psykisk syke lovbrytere.