Gå til sidens hovedinnhold

Tvang staten i kne

Artikkelen er over 16 år gammel

Advokatfullmektig Marie Sølverud har vunnet en viktig rettssak mot Utlendingsnemnda. Medhold på alle punkter kan gjøre tilværelsen langt lettere for mange voldstruede kvinner på flukt.

HOLMESTRAND: - Medhold på alle punkter. Det er helt utrolig flott. Hele rettssaken har vært preget av historien om ”David og Goliat”. Det er ikke slike saker man vinner. Til vanlig er det faktisk staten som går av med seieren, sier Marie Sølverud fra Holmestrand.

Saken det er snakk om dreier seg om en 37 år gammel iransk tobarnsmor. De siste tre-fire årene har hun kjempet mot norske myndigheter for å få bli her i landet. Utlendingsnemnda anerkjenner ikke mishandling, voldtekt og drapstrusler som gode grunner for å gi asyl. Ikke så lenge lovbruddene skjer innenfor ekteskapets rammer.

Systematisk forfulgt

- Min klient levde i et tvangsekteskap i 12 år. Mannen hennes var sunnimuslim og sterkt religiøs. De to bodde i en liten landsby sør i landet, i et patriarkalsk samfunn der han kunne drive systematisk terror av sin kone. Hun var utro, ble oppdaget og flyktet så til søsteren sin i Teheran. Fordi hun var skilt, ble hun sett på som en hore, og ble voldtatt gang på gang av svogeren sin. Kvinnen ble forfulgt av sin egen familie og av svigerfamilien. Hun hadde brakt skam over begge familiene, og ble nå truet med drap. De skulle helle syre i ansiktet hennes, og i følge Sharia-loven i området, skulle hun steines. Heldigvis klarte hun å rømme til Dubai, der hun møtte en bekjent som tidligere hadde fått opphold i Norge. Dermed ble det målet for flukten, sier Sølverud.

Kvinnesak

Utlendingsnemndas praksis har i alle år regnet mishandling av kvinner for et privat anliggende i forhold til asylsaker. I denne spesielle saken, mener nemnda at Iran har evne og vilje til å beskytte sine egne borgere. Norske krisesentre er ikke enige, det er heller ikke Amnesty International.

- Denne kvinnen er truet med æresdrap og steining. Det er liten tvil om at de to familiene vil klare å ta livet av henne dersom hun må returnere til Iran. Dommen fra Oslo tingrett falt fredag, og gir oss medhold på alle punkter. Forfulgte kvinner skal anerkjennes på lik linje med forfulgte menn. Tradisjonelt sett er det en offentlig myndighet som står bak forfølgelse av menn som er aktive i politiske undergrunnsbevegelser. Kvinner har helt andre grunner til å flykte og til å søke asyl. Det er ofte familien, og ikke en myndighet som er forfølgeren og mishandleren. Rettsapparatet må ta høyde for det, og det ser ut som det åpner seg en mulighet for det nå. Det kan hende Utlendingsnemnda anker, men det har vært sterke politiske signaler i Norge om at kjønnsbasert forfølgelse skal gi flyktningestatus, og dermed asyl. Både SV og Venstre har jobbet for dette.