(Tønsbergs Blad)

Søndag ettermiddag senkes farten på E18, og motorveien fylles av hundrevis av lys. Det er Trygg Trafikk som setter i gang den årlige markeringen «Lys til ettertanke», for dem som mistet livet eller ble skadd i Vestfoldtrafikken i løpet av året som er gått. 

På arrangementets Facebook-side skriver én person om markeringen: «Det er godt for pårørende å kjenne på at her er det noen som bryr seg.»

Spesiell stemning

Distriktsleder i Trygg Trafikk, Mette Magnussen, forteller at det er lett å bli rørt av markeringen.

– Når jeg står oppe på plassen og ser gatelysene slås av, og saksofonen spiller, det er virkelig en helt spesiell stemning, sier hun, og legger til at også for bilistene som kjører langs E18 når markering foregår er det en spesiell opplevelse.

– Vi har også pårørende som kommer tilbake år etter år, og det er viktig for dem å treffe likesinnede som de kan snakke med, sier hun.

LES OGSÅ: Dårlig syn fører til flere ulykker på veien

Nedgang i dødsulykker

I tillegg til å fungere som et samlingspunkt for pårørende, er markeringen også med på å sette fokus på veitrafikk og ulykker.

– E18 i Vestfold var jo kjent som dødsveien på et tidspunkt, fordi det var så utrolig mange ulykker. Nå er det ikke så høy ulykkesstatistikk her, men det er viktig at vi fokuserer på det fordi det kan lett snu, sier hun.

Totalt var det fire personer som omkom i trafikken i Vestfold i 2017.

– Vi ser at tallene har gått klart ned over en lengre periode, og det er veldig positivt. Men, det hjelper lite for de familiene som er rammet av slike ulykker, sier hun.

Markeringen begynner med en appell og et fakkeltog der alle kan delta, også de som ikke har vært direkte preget av alvorlige trafikkulykker.

LES OGSÅ: På denne delen av E18 har mange biler snurret rundt – nå har veivesenet funnet grunnen