Skulptur til besvær

Artikkelen er over 18 år gammel

Kommuneledelsens håndtering av skulpturen ”Nysgjerrig” vakte reaksjoner i bystyret forrige onsdag.

DEL
HOLMESTRAND: Skulptur-saken vakte reaksjoner i bystyret onsdag. Holmestrandinger flest vil ha lagt merke til at felt ved Fiskebrygga er nyasfaltert. Asfalten på stedet ble brutt opp, og det ble banket ned fundamentstolper i grunnen for å forberede plassering av den framtidige skulpturen ”Nysgjerrig”. Skulpturen skal forestille en kone som står oppstilt på en kjølstokk, med fronten vendt mot Backer-statuen.
Skulpturen er bare ett av elementene i opprustingen av kaia ved Fiskebrygga. Planen er å anlegge en spiss utstikker rett ut for skulpturen. Ned fra denne utstikkeren og fra kaia omkring skal det anlegges trappetrinn ned mot sjøen.

Mangel på kommunikasjon
I bystyret onsdag reagerte flere politikere på kommuneledelsens framgangsmåte i saken.
– Vi politikere kan jo ikke gjøre noe verken fram eller tilbake nå som fundamenteringen allerede er gjennomført. Etter mitt syn burde skulpturen vært plassert fem meter nærmere sjøen, men det er jo helt umulig å endre det nå, sa Dag Eivind Holhjem (KrF). Han mente at politikerne burde ha fått muligheten til å påvirke valget av plassering. Han mente også at området brukt til musikkscene nærmest var umuliggjort på grunn av plasseringa.
– Jeg er leder i skulpturkomiteen og tar disse kommentarene med meg tilbake til komiteen, sa ordfører Johan Svele (H).
Ingar Aas-Haug (Ap) var også sterkt kritisk.
– Jeg var også nærmest i sjokk da jeg så det som hadde skjedd, og jeg har engasjert meg i saken. Det er ordføreren som har sørget for saken. Dette vitner om mangel på kommunikasjon, sa Aas-Haug.

– Bra plassering
Aas-Haug fortalte om fundamenteringsarbeidet.
– Stokkene som ble pælet ned, måtte holdes nede med gravemaskingrabben, ellers ville de ha kommet opp igjen. Dette sier litt om hvor løse bunnforholdene er der. Det er reine leiresuppa, sa Aas-Haug. På grunn av de vanskelige grunnforholdene mente han derfor at en plassering lenger ute på utstikkeren ville være umulig.
Hanna Therese Berg (Ap) mente at Driftskomiteen var blitt orientert om saken.

Halv million
Skulpturen ”Nysgjerrig” skal avdukes 10. november. Skulpturen er kalt folkegaven, og det er kontraktfestet med kunstneren at den ikke skal koste mer enn 500.000 kroner. Summen tilsvarer eksempelvis omtrent den årlige kostnaden ved de to stillingene ved Botne eldresenter.

Artikkeltags