Gå til sidens hovedinnhold

Feilfyring i ovnen førte til pipebrann

Artikkelen er over 4 år gammel

Pipeløpet ble såpass skadet at brannvesenet nedla fyringsforbud.

(Tønsbergs Blad)

Kopstad brannstasjon rykket ut klokken 08:41 til brannen i Våle, opplyser Vestfold Interkommunale Brannvesen på Facebook.

– Da vi kom fram var det røyk også inne i boligen, vi var litt bekymret for om pipebrannen hadde spredd seg til bygningen. Det kom røyk ut av sprekker i murpussen ved pipa, samt fra et utett røykrør bak en ovn i andre etasje, som det på dette tidspunkt ikke ble fyrt i. Heldigvis avtok røyken straks vi begynte å feie igjennom pipa. Når vi var ferdig hadde vi tatt ut en stor mengde med beksot, som ser ut som kjeks, sier brannmester Henrik Oseberg.

Pipebrannen ser ut til å ha startet bak feierluka i andre etasje på boligen. Feiersvenn Bo Andersen forklarer at feierluka er et kaldt punkt som gjør

at sot oftere og lettere fester seg i området.

– Som man kan se av det termiske bildet er det ekstremt varmt der beksoten brenner. Derfor er avstandskravet fra både feierluka og selve pipa til brennbart materiale veldig viktig å ivareta, sier feiersvenn Bo Andersen.

Pipebrannen førte til at pipa sprakk på flere steder som følge av varmeutviklingen.

– Det kom synlig røyk ut av sprekkene. Når pipa blir kald trekker disse sprekkene seg sammen og framstår bare som tynne riss på utsiden. All brannrøyk er giftig og det er derfor viktig at pipa er tett. Dersom pipa er ulovlig innkledd kan en liten sprekk få store konsekvenser, sier feiersvennen Bo Andersen.

Mursteinen inne i pipeløpet var såpass sprukne at Andersen nedla fyringsforbud inntil pipa er utbedret. Brannvesenet opplyser at pipa ble sist feid i 2014. Ingen ble skadd som følge av brannen.

 

Kommentarer til denne saken