Ikke like god påske for alle

Skummelt: Og så plutselig skjer det. Foto: UiT

Skummelt: Og så plutselig skjer det. Foto: UiT

Artikkelen er over 1 år gammel

Kald og klar påske, men også skummel.

DEL

MeningerDet har ikke manglet på varsler om snøskredfare før og under påskedagene. Massiv informasjon, og detaljerte beskrivelser av de farligste områdene over hele landet har trolig bidratt til at «bare» to i skrivende stund har omkommet i snøskred denne påsken.

En snøscooterfører og en skiløper. Begge trolig med erfaring nok til å kunne unngå å havne under snømassene, men det endte på tragisk vis i Nordreisa i Troms skjærtorsdag, og nå sist i Lofoten søndag.

Og store nestenulykker har blitt publisert på nettsteder daglig, der biler har blitt stående fast mellom to skred, og hvor en lastebil med fiskelast nå har stått fast i en uke ved fjorden i Havøysund. Skiløpere har så vidt unngått å bli tatt av ras og andre har kommet unna med relativt små skader. Det har vært ekstremt nære på for flere.

En skiløper ved Gaustatoppen hadde bokstavelig talt flyt da skredet kom, og han reddet seg nettopp på å holde seg flytende.

Det kan bare spekuleres i hvordan ulykkes- og dødstallene ville sett ut for påsken dersom det ikke hadde haglet med advarsler og informasjon fra alle tenkelige kanter i forbindelse med en høytid som har hatt historiske vanskelige snøforhold å rapportere om. Særlig helt nord i landet, men også i fjellområder ellers i landet.

Røde Kors har som vanlig hatt nok å gjøre. Søndag kunne de så langt bokføre nær 900 oppdrag de hadde rykket ut på. Ikke rekord på de ti årene ulykkestilfellene har blitt laget statistikk på, men heller ikke langt unna.

Telemark toppet søndag en foreløpig fylkesstatistikk med 151. Det har vært en travel påske.

Artikkeltags