Olje-Norges klimaplan havarerte

Konsernsjef Helge Lund i Statoil.

Konsernsjef Helge Lund i Statoil. Foto:

Artikkelen er over 10 år gammel

Fredag endte Olje-Norges store klimaprosjekt i totalhavari. Så sent som mars i fjor lanserte Statoil-sjef Helge Lund planen som en verdensnyhet. CO2 skulle bli lønnsomt. Slik gikk det ikke.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Et drøyt år senere er Statoils og Shells konklusjon at det er teknisk mulig, men ikke økonomisk lønnsomt å pumpe CO2 ned i oljereservoarene for å øke oljeutvinningen. Selskapene har brukt 400 millioner kroner på å finne ut dette.

– Oljeprisen må langt over dagens 72,50 dollar fatet for å få lønnsomhet i prosjektet, sier prosjektleder i Statoil, Kai Bj. Lima, til NTB. Han erkjenner at optimismen har falt noe sammen.

Ingen butikk

Planen gikk ut på at et gasskraftverk på Tjeldbergodden i Møre og Romsdal med deponering i Draugen-reservoaret skulle gi økt oljeutvinning. Samtidig skulle sokkelen elektrifiseres, og det hele skulle bli god butikk. Det svært lønnsomme Draugen-feltet på Haltenbanken utenfor Kristiansund skulle produsere olje også etter 2020. Dette var de store vyene for et drøyt år siden.

Etter at prosjektet ble presentert i en aura av optimisme 8. mars 2006, har pipa nå fått en annen lyd. Oljeselskapene har langt på vei kastet kortene, og spilt ballen over til staten.

Prosjektleder Thorbjørn Nyland i Norske Shell sier i en kommentar til NTB at verdikjedeprosjektet naturligvis blir dyrere og tyngre å løfte når det ikke blir noe bidrag gjennom en gevinst ved økt oljeutvinning.

Skuffet Enoksen

For regjeringen, og spesielt olje- og energiminister Odd Roger Enoksen, er fredagens konklusjon et skudd for baugen. Midt-Norge mangler strøm, og Enoksen hadde knyttet store forhåpninger til prosjektet som nå har havarert.

Enoksen sier til NTB at han ikke vil gi opp et gasskraftverk med CO2-håndtering på Tjeldbergodden, men han innser at muligheten for å få dette til er blitt mindre.

– Jeg er skuffet over konklusjonen, men glad for at oljeselskapene vil arbeide videre med en utredning av gasskraftverk med CO2-håndtering på Tjeldbergodden, sier Enoksen.

Direktør Ellen Hambro i Statens Forurensingstilsyn (SFT) sier i en kommentar til NTB at det er viktig å arbeide videre med teknologien og økonomien knyttet til fangst og binding av CO2 på generelt grunnlag.

Hauge-nedtur

Konklusjonen er også en kraftig nedtur for Bellona-leder Frederic Hauge. Han har i mange år snakket om at CO2 som trykkstøtte på norsk sokkel kan øke oljeproduksjonen. På den måten mente han at CO2 kunne gjøres lønnsomt, i stedet for et problem.

Oljeselskapenes konklusjon er at Hauge har rett når det gjelder teknologien, men at han tar feil med hensyn til lønnsomheten.

Bellona er skuffet. Rådgiver Aage Stangeland i Bellona mener nå at det kan være en god plan å bygge gasskraftverket på Tjeldbergodden med CO2-håndtering, men at CO2-en bare injiseres for permanent lagring i en passende geologisk formasjon, sier Stangeland.

En slik løsning vil bety at staten må spytte i store summer for at selskapene vil være villig til å sette i gang prosjektet.

Øker presset

Etter fredagens konklusjon øker presset på regjeringen, som ikke har klart å lande noen løsninger for økt kraftproduksjon i Midt-Norge.

– Det er viktig at konklusjonen fra dette prosjektet ikke bidrar til å redusere tempoet i arbeidet med å sikre nye kraftleveranser til Midt-Norge, sier LO-leder Roar Flåthen.

Fremskrittspartiets energipolitiske talsmann, Ketil Solvik-Olsen fastslår at regjeringen har spilt med feil kort for å løse kraftsituasjonen i Midt-Norge.

– Fremskrittspartiet krever snarlig handling, sier Solvik-Olsen som mener Enoksens håndtering av kraftsituasjonen i Midt-Norge ikke er tilfredsstillende.

Forbundsleder Leif Sande i Industri Energi mener Tjeldbergodden må få en Mongstad-løsning. Han sier at gasskraftverk på Tjeldbergodden og i Skogn vil gi kraftbalanse i Midt-Norge og overflødiggjøre en kraftlinje gjennom Geiranger. (ANB-NTB)

Artikkeltags