Gå til sidens hovedinnhold

Lys i januarmørket

Artikkelen er over 10 år gammel

446 ble skadet og tre drept i vestfoldtrafikken i fjor. Det er et lys i mørket.

(Østlands-Posten)

– Midt i en sterk begivenhet som denne, finnes det en liten lykkemarkering, sa Høyres leder Erna Solberg da hun i går talte for en fullsatt Skjee kirke i Stokke.

– Vestfold kan vise til en drastisk nedgang i bilulykker i 2010. Kanskje er det effekten av dette arrangementet, «Lys til ettertanke», som gir resultater. Når bilister kommer kjørende her 2.nyttårsdag, senker farten og ser alle lysene som er tent. Mulig får det dem til å reflektere over sitt eget kjøremønster. Det finnes så mange grunner til at ulykker inntreffer, men hoved- årsaken er at vi ikke har tenkt nok igjennom faren på forhånd. Trafikkulykker skjer ikke bare andre, det rammer også oss.

Arrangementet «Lys til ettertanke» har blitt en vakker og verdig begivenhet for å minnes trafikkens offer. Fakkeltog, appeller og skinnende lys rammet inn markeringen i går kveld. Under gudstjenesten i Skjee kirke deltok blant andre Knut Birkeland, som mistet sine to døtre i en meningsløs ulykke på Bygdøy for knappe to år siden.

– Folk sier vi må komme oss videre i livet, men hvordan gjør man det når det du lever for er borte? Jeg og min kone, det er som vi lever i et vakum. Vi kommer ikke ovenpå. Vi lever, likevel lever vi ikke. Jeg ber dere ta vare på deres nærmeste.

Tore Kaurin er avdelingsdirektør i Statens Vegvesen i Vestfold, og mente markeringen er viktig for å vise etterlatte at folk bryr seg.

– Målet er null drepte og skadde i trafikken. Det målet må vi aldri gi opp.