Nå er det opp til KrF og Hareide

Lar seg ikke presse: Erna Solberg kan stille kabinettsspørsmål i Stortinget. Foto: Pål Nordby

Lar seg ikke presse: Erna Solberg kan stille kabinettsspørsmål i Stortinget. Foto: Pål Nordby

Artikkelen er over 1 år gammel

Knut Arild Hareide (KrF) sitter med jokeren.

DEL

MeningerTirsdag kan Norge stå midt oppe i en regjeringskrise. KrF spiller med joker.

Statsminister Erna Solberg kan stille såkalt kabinettsspørsmål, dersom Stortinget får flertall for å diktere hennes regjeringskabal. Det vil si kaste eller flytte på justisminister Sylvi Listhaug.

Kabinettsspørsmål er ikke dagligdags kost i norsk politikk. Forrige gang det skjedde var i 2000 da Kjell Magne Bondevik overlot styringen til Ap og Jens Stoltenberg etter å ha stilt kabinettsspørsmål i gasskraftsaken.

Nå kan Jonas Gahr Støre stå klar til å ta Ernas plass. Han sier et klart ja i mistillitssaken. Jokeren sitter KrF og Knut Arild Hareide med.

Mandag ettermiddag møttes landsstyret i partiet til avgjørelse.

De siste dagene og i helgen har situasjonen toppet seg etter den mye omtalte posteringen på Facebook fra Sylvi Listhaug der hun skriver at «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet».

Til tross for en rekke unnskyldninger fra Listhaug, statsministeren og nestleder Jan Tore Sanner, har mistilliten bredt seg i Stortinget. Nå kommer vippeposisjonen til KrF veldig tydelig fram, men dette er et valg ikke Hareide og partiet ønsker å ta.

De kan mer enn gjerne tenke seg å gi FrP en lærepenge, men de ønsker samtidig ikke å kaste en borgerlig regjering de har sagt ja til at de støtter.

Valget er tøft Hareide, men det er ditt!

Artikkeltags