Vil du ta et ubetalt verv?

Er bekymret: I 40 år har Wenche Thode, Anbjørg Murberg, Marianne Smith og Reidun Berg formidlet gamle håndverksteknikker. Foto: Pål Nordby

Er bekymret: I 40 år har Wenche Thode, Anbjørg Murberg, Marianne Smith og Reidun Berg formidlet gamle håndverksteknikker. Foto: Pål Nordby

Mange lag og foreninger sliter med rekrutteringen og å få folk til å ta ubetalte verv.

DEL

MeningerHolmestrand Husflidslag kjemper ikke bare for sin framtidige eksistens. Laget har i sitt jubileumsår (40) vært uten leder i fire år, men de bekymrer seg mer for at ferdigheter og kunnskaper rundt gamle håndverksteknikker skal få særdeles vanskelig kår i de kommende generasjonene. Skolen prioriterer ikke lenger fag som søm og sløyd lik høyt som før, og foreningens medlemmer får naturlig nok et stadig høyere alderssnitt.

LES OGSÅ: Ikke organiser bort frivilligheten! 

Problemet er at det er lite etterfylling av medlemmer i den andre enden.

– Vi er snart på rødliste vi også, sa Marianne Smith i husflidslaget her om dagen.

Og husflidslaget er ikke alene blant lokale foreninger med problemer med å skaffe frivillige til sine verv. Den vanskelige etterveksten er også et kjent problem i mange lag og foreninger.

Holmestrand og omegn revmatikerforening har det siste året, inntil det nylig avholdte årsmøtet, vært uten leder, og Botne bygdekvinnelag valgte å legge ned etter sin siste juletrefest nå på nyåret.

LES OGSÅ: HIF's to glade gutter fikk titalls tusen kroner 

Det var ikke mulig å mobilisere krefter til nødvendige verv. Dermed ble det nedleggelse som fasit for det tradisjonsrike bygdekvinnelaget. To forklaringer som går igjen er at det er så veldig mange tilbud å spre sine interesser og tid på, og at dugnadsånden ikke er som før.

Det er også svært få lag og foreninger som har økonomi nok til å betale for utført lagsarbeid.

Artikkeltags