Og nå skal vi feire 175 år

Artikkelen er over 2 år gammel

Vi inviterer alle, men så er det ikke hver dag vi kan feire 175 år.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Jarlsberg Avis har bursdag etter sommerferien. 175 år har lokalvisen i Holmestrand blitt, og det skal selvfølgelig feires på behørig vis.

Og mer naturlig enn å feire dagen sammen med det årlige arrangementet Holmestranddagen fant vi ikke. Det er i byen Holmestrand avisen har hatt tilhold, og hatt sine oppturer og nedturer. Naturlig nok det også – at det svinger litt.

Det hadde vært rart om det ikke hadde vært noen humper i en så lang vei, som ble staket ut allerede i 1843.

Jarlsberg Avis er slett ikke eldst i bransjen, men lokalavisen i Holmestrand kommer høyt på rangstigen over landets eldste aviser. Nesten på pallplass over de som fortsatt gir ut nyheter så mange år etter sin start.

LES OGSÅ: Her blir gamle nyheter til «designvesker» 

Norges første avis var Norske Intelligenz-Seddeler, som kom ut i 1763, utgitt av boktrykker S. C. Schwach. Og i 1810 begynte Sivert Aarflot å gi ut Norsk Landboeblad, som den første avisen redigert og trykt på landet. Den førstedagsavisen var Morgenbladet fra 1819, mens den eldste avisen som fortsatt blir utgitt er Adresseavisen. Trønderavisen startet 3. juni 1767 som «Kongelig allene priviligerede Trondhiems Adresse Contoirs Efterretninger».

I vårt distrikt ble Drammens Tidende etablert 1832, mens Romsdals Budstikke har det samme fødselsåret som Jarlsberg. Ringerikes Blad fulgte to år senere i 1845.

«Lokalavisen kommer høyt på rangstigen»

Nå skal vi ikke allerede 19. mai fortelle historien til vår lokalavis. En stor jubileumsavis vil bli laget til 16. august, og distribuert i over 17.000 eksemplarer. Her vil vi fortelle historien, slik vi har fått tak i den fra ulike arkiver og historiske kilder. Selve bursdagsarrangementet og Holmestranddagen går salutten av for to dager senere. Lørdag 18. august vil brygga fylles av aktiviteter og moro for store og små.

Og noen vil sikkert rynke på nesa å si inhabil, når jeg hevder at lokalvisen er superviktig i samfunnshjulet. Da mener jeg ikke bare Jarlsberg, man alle lokalaviser rundt om, som kan fange opp, debattere og presentere det som skjer der hovedstadspressen verken er tilstede med kamera, penn eller lokalkunnskap.

Et bindeledd mellom mennesker, en kilde til samtaleemner ved frokostbordet, på jobben eller på toget. Til glede og forargelse. Slik lokalavisen skal være.

Vi gleder oss til å feire, og det håper vi også du gjør. Til bursdag, fest og moro vil vi selvsagt invitere alle, enten dere kommer til vanns eller lands.

La Holmestranddagen og Jarlsbergs bursdag gå over i historien som noe vi husker.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken