Når avisa «redder liv»

Artikkelen er over 1 år gammel

Der argumenter kan bli til notater i en allerede stor papirbunke, fungerer avisen oftere som en ropert.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.«Jeg er overbevist om at hvis ikke avisa hadde tatt saken, så hadde jeg stått her og ropt om hjelp enda. Og slik skal det jo ikke være. Men dessverre, for folk som sliter med et eller annet, pasienter og pårørende, er lokalavisen et viktig brekkmiddel mot myndigheter og politikere når det meste av tjenestevei og andre veier inn til hjelp er prøvd uten resultat».

LES OGSÅ: Nå har Anne Marit ansvar for 1.100 ansatte 

Dette sterke sitatet er hentet fra mor i saken om 15-åringen «som kjempet seg tilbake på rett kjøl».

Vi synes det er flott at lokalavisen kan være viktig også i livsviktige saker, men det bør settes et stort spørsmålstegn ved at det ifølge mor skjer lite eller ingenting når historien og argumentene legges fram for etater og fagfolk, men at alt skjer i løpet av kort tid når avisen tar tak i saken, og presenterer historien og de samme argumentene til mor og sønn for allmennheten.

«Vi har sett det før, og vi vet at det virker»

Vi har sett det mange ganger før, og vet at det virker. Som saken om pinnekjøttet i Horten, som var smakløst og så ut som lungemos. Vår egen sak nylig om skolebarna som måtte stå å vente minst et kvarter på skolebussen langs en farlig trafikkert vei – uten tilsyn! Eller de eldre som i en kommune nordpå måtte finne seg i å spise fiskeboller fra dagen før på selveste julaften.

LES OGSÅ: Laszlo Lorincz var plaget med store smerter: – Lå med brukket bein i tre uker 

Dette er saker som treffer leserne, og de går så det suser i nyhetene over hele landet. Men i veldig mange tilfeller er det lokalavisene, med sin lokalkunnskap, sine bekjente, sine kilder og sin nyhetsteft som har fanget saken, og satt den på dagsorden.

Derfor er det ikke tilfeldig at det skjer det som skjer. Dokumentene hjelpeapparatet sitter med, er de samme dokumentene som lokalavisen har fått tilgang til. Historier om vold, utprøving av rusmidler og selvmordstanker. Det gode resultatet i saken ble et skreddersydd tilbud, uten medisiner og tvang, men med positive aktiviteter og framtidshåp.

Hvert år er det dessverre mange gutter og jenter som havner i en så fortvilet situasjon at de prøver å ta sitt eget liv. Blant jenter i Norge er det over ni tusen selvmordsforsøk hvert år, mens det er fire tusen gutter som prøver å ta sitt eget liv. Dette ifølge statistikk hentet fra Norsk Helseinformatikk. En statistikk som kan variere noe mellom ulike kilder, men tallet er uansett skyhøyt. Registrerte selvmord blant hele befolkningen er rundt 600 i året.

LES OGSÅ: Nytt dagsenter for demente åpnet på Gullhaug: – Her kan vi boltre oss 

Til sammenligning seks ganger høyere enn trafikkdrepte. I trafikken har det vært uttalt et nullvisjonsmål i mange år, og antallet drepte har gått drastisk ned, selv om det er mange faktorer som bidrar til det.

For «vår» ungdom endte det godt, men uten hjelp fra lokalavisen kunne det gått langt verre.

Det må være et tankekors når neste «skjebne» banker på døra hos dem som skal hjelpe.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.