Nå er det tilbake til «åtte til fire» i lokalavisen. Men politikerne må ikke tro vi har lagt vekk programmene deres.

Artikkelen er over 1 år gammel

Vi har ventet i spenning siden natt til tirsdag. Blir det en avgjørelse i helgen?

DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det å følge den lokale valgkampen fra en avisredaksjon er både en spesiell opplevelse, men også en spesiell øvelse.

Det kan føles som en veldig lang trommevirvel, som svakt kan høres tidlig på nyåret, men som øker i styrke fra påsketider og utover sommeren – til en øredøvende august og septemberstart, helt fram i valgnatten. Til en brå stillhet i det stemmesedlene er talt opp, og resultatet foreligger.

Det er som å være midt i et vepsebol, som plutselig slutter å summe, eller som børsmeklere de siste sekundene før bjella ringer.

SE: Her er det nye kommunestyret 

Aldri er lokalavisen så viktig for en lokalpolitiker og partiet som før valget, og det merkes. Uten å ha talt saker og leserbrev på nett og papir, så handler det om 2–300 i tallet bare siden sommerferien.

Gode intensjoner, positive saker, politiske løfter og litt spark og kritikk til motstandere hører med, gjerne med en stortingspolitiker eller statsråd med på slep. Og de har det vært mange av, mer eller mindre oppdatert på lokale forhold, men smilende og imøtekommende, og med svar og løsninger på det meste. Det er som om resten av verden har stått stille mens det står på som mest travelt fra tidlig morgen til veldig lange kvelder, sju dager i uka.

Det er en slags unntakstilstand. En tilstand hvor normale dager, rutiner og vanlige avissaker settes til side.

«En tilstand hvor vanlige rutiner settes til side»

Nå er det tid for å rydde pulten for partiprogrammer, valgstatistikk, historikk og meningsmålinger. Tomme pizzakartonger kan kastes, og brusflasker med skvetter kan pantes.

LES Bringaker er ferdig i politikken: – Mitt viktigste råd til de nye, er å sørge for at Svele blir ordfører 

Valget er gjort. Partiene og politikerne kan se skriften på veggen i prosenter og personstemmer, men i vakuumet som oppstår etter at urnene er ryddet bort, jobbes det nå frenetisk med å få på plass en «kommuneregjering» for de neste fire årene. I det øyeblikket denne lederen skrives møtes blå og grønn fløy på hver sin side av forhandlingsbordet, mens rød og grønn fløy møttes senere utover denne fredags ettermiddag og kveld. Mulig er resultatet av forhandlingene klart i det du leser denne artikkelen, men dette har blitt en vanskeligere kabal enn forutsatt etter det jevne valget. Kanskje må vi smøre oss med tålmodighet til over helgen.

Da er det like greit å nyte høstdagene i helgen uten å tenke så mye politikk. Det skal bli litt godt å komme tilbake til en «åtte til fire-tilstand». Gjøre  noen av de vanlige tingene igjen.

LES Fylkestinget: Alle fire kom inn 

Men vi kan love at partiprogrammene ikke er lagt vekk. Snart skal vi se om politikernes løfter holdes, eller hvilket løfte som blir brutt først.

Artikkeltags