Hvem er det som søpler?

Rundt 40: Var med i dugnadsgjengen som ryddet rusk og rask i Eidsfoss. Foto: Privat

Rundt 40: Var med i dugnadsgjengen som ryddet rusk og rask i Eidsfoss. Foto: Privat

Et betimelig spørsmål å stille i disse dager hvor fokuset er så stort på miljø og klima.

DEL

MeningerDet er først når en skjellgrodd moped og sykkel, fiskeutstyr, reklameskilt og all verdens andre ulumskheter kommer til overflaten at vi virkelig forstår hvor omfattende forsøplingen langs kysten vår er.

En aksjon gjennomført av Holmestrand dykkerklubb lørdag, bare et halvt år etter den forrige aksjonen i havna, viser med all gru hvor dårlig stilt det er både med holdninger og vilje til å unngå mer tilgrising.

Det må være lov å spørre: Hvem er det som ikke har skjønt det? Hvem er det som fortsetter å slenge søppel på utsiden av bryggekanten?

To tusenliterssekker ble fylt på få timer, i tillegg kan klubben rapportere om både bildekk, spilleautomater og mye mer søppel på bunnene av det relativt lille området havna i Holmestrand er. Og det er langt ifra alt vi kan skylde på «det som skjedde før». Mye av søppelet er av nyere dato, og dykkerklubben sier det selv; at det er skremmende hvor mye som fylles på igjen av søppel på bare et halvt år.

Det er bare å håpe at gjentakende aksjoner, og stort fokus på problemet i alle kriker og kroker av lokalsamfunnet og storsamfunnet kan være med på å flytte fjell: det vil si vri holdningene til at det ikke er greit å forsøple, og flere aksjoner, slik at vi kan fortsette å rense opp.

Mange gjorde en flott lokal innsats forrige uke og i helgen, og i «Hold Norge rent-regi» ble det meldt om 40.000 ivrige søppelplukkere.

Det monner!

Artikkeltags