«Hallo i hølet»: – Det er mitt lyskryss!

Gjør som de vil: Lysene oppfører seg akkurat som de vil i Holmestrands lyskryss. Illustrasjon: Marianne Karlsen

Gjør som de vil: Lysene oppfører seg akkurat som de vil i Holmestrands lyskryss. Illustrasjon: Marianne Karlsen

Det er bare ett lyskryss i byen, men trøbbel skaper det for bilister og gående.

DEL

Meninger 

«Hallo i hølet»!

Slik starter en gammel klassiker av en sketsj med revykongene Arve Opsahl og Willie Hoel.

– Hvorfor er det et høl i gata her da, spør Opsahl. – Jo, for da må bilene kjøre rundt, ellers kunne de jo bare kjørt rett fram, svarer kommunearbeider Hoel nede fra hølet.

– Hvor lenge har du holdt på nede i dette hølet da, spør Opsahl videre. – Nei, ikke så lenge. Bare et par tre år kanskje, svarer han. – Du skjønner, dette er mitt høl, og her håper jeg å kunne få holde på. Far min hadde i alle år et høl nede i Pilestredet....., fortsetter sketsjen.

I Holmestrand har vi et lyskryss. Det er bare ett i hele byen, så det er ingen tvil om hvilket. Noen ganger lyser det som det skal, andre ganger ikke. I det siste har det vært lite lysregulering og mye mer irritasjon. Lyskrysset viser til stadighet flere sykdomstegn, og det blir ofte tilløp til farlige trafikksituasjoner, slik det gjerne blir når vante mønstre endres. Lyskrysset i Holmestrand er et problemkryss, ifølge han som har «adoptert» det.

LES OGSÅ: Mens veivesenet har klødd seg i hodet, har nestenulykkene florert her 

Lyskryssekspert Paul André Kristiansen fra Set Elektro er personen som kan mest om det kranglete krysset.

Dette har blitt hans kryss på oppdrag fra Statens vegvesen. Att og fram i flere måneder med reparasjon etter reparasjon gjør at det blir et visst forhold mellom kryss og mann, og nå er han skikkelig på sporet. Alt over bakken er sjekket og i orden, men lyset trøbler fortsatt.

Det lyser eller slukker som det selv vil. Og trolig må det graves for å komme til kranglete og gamle gjenstridige kabler. En overledning nede i dypet tar visstnok knekken på sikring etter sikring.

Lyskrysset kan bli Kristiansen sitt høl

Lyskrysset kan bli Kristiansen sitt høl helt til grønn mann og rød mann igjen oppfører seg som de skal. For nå blir det sannsynligvis graving. Og selv om det også er stadig flere som mener at trafikken glir best de gangene det er mørkt i alle stolpene, så skal lyset fikses.

LES OGSÅ: Ny teori: Derfor er det så mye kluss med krysset 

I mellomtiden diskuteres det om det er høyreregelen som skal gjelde, eller om vikeplikt skal benyttes. Med et høl midt i krysset blir det ikke mindre å tenke på for de bak rattet, eller for dem som skal våge seg fra den ene over til den andre siden.

Det er fristende å tenke at ny vei kommer, og da løser problemet seg selv, men det er minst to år fram i tid. Litt for lenge å vente mens halsbrekkende trafikale vurderinger blir gjort av utålmodige bilister på vei gjennom byens eneste lyskryss.

Det må bli et høl, og det må bli Paul André Kristiansen sitt.

Artikkeltags