Fritid koster – særlig i Norge

Badebåten: Bringer folk ut og inn til Langøya fra Holmestrand hver lørdag og søndag i sommer. Illustrasjon: Marianne Karlsen

Badebåten: Bringer folk ut og inn til Langøya fra Holmestrand hver lørdag og søndag i sommer. Illustrasjon: Marianne Karlsen

Artikkelen er over 1 år gammel

Gratis badebåt er gull for mange nå i varmen.

DEL

MeningerMange kyst- og turistbyer i Norge og utenlands, har badebåter, gratis eller ikke, som går til omkringliggende øyer og strender. Nå har også vi fått vår båt.

Det er cirka 1.200 båtplasser i Holmestrand, og mange av disse er utleid til båtbrukere som er bosatt andre steder. Det betyr at det er mange tusen av de cirka 14.000 innbyggerne i kommunen, som enten ikke har båt eller tilgang til båt. Derfor er det et flott tiltak i sommervarmen at Noahs «Hørrte» kjører gratisturer til Langøya hver helg i to måneder.

LES OGSÅ: Populært med gratistur til Langøya 

Badebåten kastet fortøyningene for den første turen sist lørdag med besøkende om bord fra eksempelvis Hokksund og Drammen.

Snart vil flere holmestrandinger og hofinger bli klar over muligheten og tilbudet, pakke badetøy, piknikkurv og solkrem, og ta seg en tur ut i Holmestrandfjorden.

– Det er vondt å forklare at det ikke blir ferie i år heller, som det ikke ble i fjor eller året før, skrev ei mor i et leserbrev i Aftenposten.

I leserbrevet kom det også fram at heller ikke helgeturer kunne prioriteres med den dårlige økonomien hun hadde. Og hun er ikke alene.

LES OGSÅ: Lurer du også på hva Noah driver med her? Her er svaret 

Nå har skoleferien begynt, og familier drar på ferieturer i Norge eller utenlands. Men ganske mange gjør ikke det, de blir igjen hjemme, og økonomi spiller en stor rolle for noen av dem som ikke drar noe sted. Fritid koster, og særlig i Norge koster det mye med overnatting, aktiviteter, rett utstyr og bekledning samt mat og drikke.

«Snart vil flere bli klar over muligheten»

Hvordan fattigdom skal defineres i Norge, og dermed bidra til å gi et riktig utgangspunkt for en utregning på hvor mange familier og barn dette gjelder, er et vanskelig regnestykke.

Ulike modeller som benyttes gir ikke noe eksakt svar på hvem som har råd til hva. Mindre enn 60 prosent av «medianinntekten» i Norge er en definisjon på en lavinntektsfamilie. Sikkert er det imidlertid at det er mange tusen som ligger under denne inntektsgrensen, og som må tenke seg om både en og to ganger før de tar lommeboka opp av veska.

Men vi kan uansett grense for det som kommer inn, konstatere at det er mange i vårt velstandssamfunn som ikke har de samme mulighetene som naboen eller klassekameraten. Fattigdom handler ikke bare om å ha råd til mat på bordet, men like mye om tilhørighet gjennom deltakelse i fritidsaktiviteter og det sosiale livet i lokalsamfunnet.

Der må mange i vårt samfunn si nei takk – dessverre.

Derfor er det flott med gratis badebåt, ferietilbudet «Ferie for alle» gjennom Røde Kors, og andre aktivitetsuker i regi av ulike foreninger.

God helg!

Artikkeltags